Oppfyller drømmen om Elvis og Graceland

For Henning Skauvik Rian er det nå eller aldri. Den 18. november vil han feire han 30-årsdagen i Graceland.

Saken oppdateres.

Men det trengs hjelp. Elvis har vært helten siden Henning var seks-syv år. Det var omtrent på den tiden foreldrene oppdaget at det var noe galt.

Gutten begynte å se dårlig. Nå er Henning blind, sitter i rullestol og er uten vanlig språk.

Men når han hører ordet Graceland, smiler og ler han. Og når moren Vigdis setter på de velspilte Elvis-platene: «Love me t ender» og «Hound dog».

- Han er født samme året som Elvis døde. Som yngre levde han seg inn i rollen som Elvis. Han spilte og sang musikken, og kalte seg Henning Elvis. Ofte var det nok også en virkelighetsflukt, fra ensomhet og sykdom, forteller moren.

Støttespillere

At han i det hele tatt skulle få oppleve 30-årsdagen, var det få som trodde. Den fremadskridende sykdommen Spielmeyer-Vogts angriper sentralnervesystemet. Rundt 30 i Norge lider av sykdommen. Bare en av dem har fylt 30 år.

Derfor er det ikke uten grunn at prosjektet for å få Henning til Graceland har mottoet: It's now or never! Egen hjemmeside er opprettet. Og Henning har fått en støttegruppe på Facebook.

Melhus kommune har lovt å bidra med midler, og nylig ga fylkesordfører Tore Sandvik 10 000 kroner til den store Amerika-reisen.

200 000 kroner

Pengene trengs. For Hennings behov gjør at seks hjelpere må være med på turen. Trolig vil hele reisen beløpe seg til rundt 200 000 kroner. Og de praktiske forberedelsene er mange.

- Vi har møtt en del motbør. Helst hadde vi reist direkte fra Trondheim til Amsterdam. Men Fokker-flyene på denne ruten har ikke plass til den store rullestolen. Å finne hotell i Memphis var heller ikke så lett. Det viste seg at de såkalte handikaprommene hadde badekar. Men omsider fant et rom med noe de kaller roll in shower. Det var selvfølgelig et av de dyreste hotellene, sier moren.

At det også underveis kan oppstå komplikasjoner, er hun klar over.

- Men er jeg glad for at vi kan si ja til dette. Det handler om å realisere den store drømmen. Og om å vise at det er mulig å gjøre som andre ungdommer. Hvis en annen gutt hadde vært like opptatt av Elvis som Henning, ville han sikkert ha vært tre-fire ganger i Graceland allerede.

Ideen til turen kom da spørsmålet ble luftet på et møte med foreldrene på døvblindboligen der Henning bor. Hva ønsker han seg til bursdagen? Svaret fra enhetsleder Ninni Aakervik var både selvsagt og i utgangspunktet urealistisk: Vi tar ham med til Graceland, dit han alltid har ønsket å dra!

Modig

- Vi flirte litt til å begynne med, forteller mor Vigdis. Og viser til hjemkommunens motto: I Melhus skal det være mulig å være modig.

En av dem som straks reagerte begeistret på ideen, var Hennings lillesøster Linn Sophie i Tromsø. Hun er selv sykepleier, og d iskuterte med leder Ninni Aakvik på boligen for døvblinde i Melhus. Hvordan skal vi greie å skaffe så mye penger?

Gruppen som Linn Sophie og faren Egil opprettet på Facebook, har i mellomtiden nesten 700 medlemmer i Norge og Sverige. Flere kommer til hver eneste dag.

- Jeg blir rørt over alle støtteerklæringene og de små og store bidragene, sier Vigdis Reitan.

- Skulle det mot formodning bli mer enn det vi trenger til reisen, vil vi lage et fond for andre i Hennings situasjon.

Til sønnen sier hun: Nå er du blitt kjendis. Henning ler.

 
På forsiden nå