- Jeg var sikker på at jeg måtte avlive Kolsax

Den 15 år gamle islandshesten stakk av, men ble sittende bom fast i toglinja i Orkdal.

Hesten Kolsax satte seg fast i skinnegangen på Thamshavnbanen. Tre av beina gikk mellom svillene.  

Saken oppdateres.

Mandag kveld i 21-tida rykket brannvesenet og politiet til en redningsaksjon på Thamshavnbanen i Orkdal. Islandshesten Kolsax (15) satt fast på toglinjen ved Follobekken.

- Det var en ganske uproblematisk redningsaksjon, den kunne jo ikke gå noe sted. Det som var vanskelig var å få bekreftet om noen kunne kutte strømmen på toglinjene, forteller brannsjef Leif Harald Bremnes ved Orkdal brann- og redningstjeneste.

LES MER: Katt fikk endelig komme ned etter to dager i tre

Måtte bedøves

Thamshavnbanen var Norges første elektriske jernbane, og fungerer nå som museumsbane. Det var derfor ikke noe behov for å stoppe togtrafikken.

Hesten hadde gått gjennom svillene på skinnegangen med tre bein, og lå på magen da nødetatene kom til stedet. En veterinær ble tilkalt for å bedøve hesten.

- Da klarte vi å legge ham på siden og dra ham ut med ren håndmakt. Vi vurderte å bruke kran og stropper, men det var ikke behov, forteller Bremnes.

Fem brannmenn og fire politibetjenter deltok i aksjonen, og de fikk etter om lag en halvtime halt opp den 400 tunge islandshesten.

LES MER: Her blir sauemamma og lammene hennes reddet

- Grønnere på andre siden

Eier Sigrid Torblå forteller at den eventyrlystne 15-åringen dessverre har kallenavnet Houdini.

- Det er ikke første gang han har vært på rømmen. Til tross for kraftig gjerde, finner han alltid veien ut. På våren er han ofte ute etter grønt gress, og det er alltid grønnere på andre siden av innhegningen, forklarer hun.

Hesteeieren var selv til stede da Kolsax satte seg fast i skinnegangen som ligger like i nærheten av innhegningen. Hun ble svært bekymret.

- Jeg tenkte at han hadde brukket beina, og at han måtte avlives. Det kunne jo umulig ha gått bra, forteller hun.

LES MER: «Chilli» havnet i en lei kattepine

Takker for hjelpen

Men det skulle vise seg at hesten hadde hatt griseflaks. Veterinæren kunne bare finne noen skrubbsår på bakbeina.

- Jeg vil takke redningsmannskapet. De gjorde en super innsats, og det samme gjorde veterinæren som tok ansvar på stedet, sier hun.

Nå håper hesteeieren at utbryterkongen Kolsax har lært en lekse.

- Han har hatt veterinærtilsyn i dag, og han var litt forskrekket etter opplevelsen. Nå er han sammen med de andre hestene. Han går bare rundt og beiter. Det virker som han har det fint. Jeg er veldig overrasket over utfallet. Jeg var forberedt på å avlive ham. Det var en stor lettelse å se at han var uskadd. Det så utrolig stygt ut ved første øyekast, sier hun.

Den 15 år gamle islandshesten kom fra det hele med noen skrubbsår på bakbeina. Til eier Sigrid Torblås store lettelse.  

Den 15 år gamle islandshesten kom fra det hele med noen skrubbsår på bakbeina. Til eier Sigrid Torblås store lettelse.  

På forsiden nå