Danielsen i pyramiderettssaken:

- Plexpay som Tupperware

- Det er å sammenligne med Tupperware, sa advokat Per Danielsen om Plexpay-nettverket, da han holdt sin innledning i pyramiderettssaken hvor han forsvarer hovedtiltalte.

Saken oppdateres.

Hovedtiltalte er trondheimsmannen Frode Jørgensen, som sammen med ni andre ledere og medlemmer i Plexpay står tiltalt for ulovlig pyramidevirksomhet. Ni av de tiltalte har erklært seg ikke skyldig, mens en av dem avventer å ta stilling til straffskyld.

- Pyramide i det som er folks oppfattelse av det, er lovlig. Det er basert på nettverksbygging og man har et salgsapparat under seg, sa Danielsen.

Han brukte mye av sin innledning til å fortelle om hvilke produkter og tjenester medlemmene i Plexpay Network mottok for pengene de betalte, for å vise at dette er nettverkssalg og ikke pyramidespill. Medlemmene fikk blant annet konto i en utenlandsk bank, egen nettside og medlemskap i et reisefordelsprogram.

Danielsen påpekte også at det nesten ikke finnes rettspraksis på området, og trakk frem rettssaken mot personer i nettverket T5pc, hvor det ikke er reist tiltalte for pyramidespill, men bedrageri.

- Dette er prøvesaken for aktoratet. I aktors innledningsforedrag var det nesten et hjertesukk: Hvis man ikke får dømt noen her for lotteriloven, så er det ingen som blir dømt, sa Danielsen.

Kokk

Hovedtiltalte Frode Jørgensen startet på sin forklaring onsdag. Han fortalte at han er utdannet kokk, men at han de siste årene har drevet nettverksvirksomhet i blant annet Natures Own, WGI og T5pc.

- Felles for dem er at de har hatt problemer med utbetalinger. Derfor tenkte jeg at det må gå an gjøre dette på en ordentlig måte, sa Jørgensen da han begynte på sin forklaring med å fortelle hvordan Plexpay Network hadde utviklet seg fra starten i juni 2004.

Han kalte opprettelsen av investeringsprogrammet Global Profitt System (GPS) for en av de store begivenhetene. Medlemmene kunne låne ut penger til GPS, og de ble fristet med en avkastning på opptil tre prosent dagen. Jørgensen fortalte at pengene medlemmene investerte i GPS, igjen ble investert i Private Investment Profit System (Pips). Det var registrert i Malaysia og lovte opptil to prosent avkastning per dag. Hemmelige børsstrategier, filmproduksjon og restaurantdrift skulle gi gigantavkastning. Ifølge Jørgensen eksisterer ikke Pips i dag. Tingrettsdommer Rune Lium spurte Jørgensen om han trodde Pips gjorde reelle investeringer.

- På dette tidspunktet trodde vi det. Men vi visste ikke mye om Pips, svarte Jørgensen, som samtidig ikke kunne svare på hvorfor Pips ikke eksisterer lenger.

Siste liten

Da politiet aksjonerte mot Plexpay-nettverket 20. september 2005, tok de beslag i nettverkets server i Malvik. Ved hjelp av den har politiet kunnet finne ut mye om driften, korrespondansen og medlemsmassen i Plexpay Network. Jørgensen fortalte i går at hvis politiet hadde gått til razzia senere, hadde de gått glipp av serveren.

- Vi hadde et hackerangrep på serveren til GPS i januar. Den sto i USA. Da vi flyttet den til Norge, ble vi sjokkerte fordi serveren gikk bananas og betalte ut åtte ganger det den skulle. Men nå skulle den til Panama. Hadde politiet slått til en uke senere, hadde den vært på vei dit, sa Jørgensen.På forsiden nå