Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) fra Hordaland er første nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og hun har selv jobbet som kommunelege. Hun reagerer sterkt på sakene Adresseavisen har omtalt de siste dagene.

– Saken om Kim er bare helt tragisk, og den gjør et sterkt inntrykk på meg. Systemfeilene Adresseavisen har avdekket i disse sakene må få konsekvenser, fastslår Sps helsepolitiske talskvinne.

– Altfor høyt tall

I går leverte Toppe en såkalt interpellasjon i Stortinget på bakgrunn av Adresseavisens saker, der hun viser til systemfeilene som er avdekket.

Sp-kvinnens spørsmål til helseminister Bent Høie er om regjeringen vil sikre en nasjonal oversikt over selvmord i psykisk helsevern, slik Nasjonalt senter for selvmordsforskning – og forebygging har bedt om. Hun spør også om hvilke tiltak regjeringen vil sette inn for å hindre selvmord i psykiatrien.

–Dere skriver at minst 423 har tatt livet sitt siden 2010, og dette er statistikk vi ikke har fått presentert før fordi den ikke er lett tilgjengelig. Dette er et altfor høyt tall som vi må sette inn tiltak for å prøve å redusere, sier Toppe og legger til:

– Jeg ønsker ikke å kritisere de enkelte behandlerne, da dette er alvorlig systemsvikt vi må ta tak i.

Vil ha registrering

– Hvilke tiltak mener du med settes inn?

–For det første må dette opp på dagsorden, og det har dere i media bidratt til nå. Vi må ta den viktige debatten om hvordan vi kan gjøre noe med dette samfunnsproblemet. Deretter er det viktig at vi får en registrering av alle slike selvmord, det vil være et viktig virkemiddel for å finne ut hvordan vi best kan løse utfordringene. Så må de enkelte helseforetakene se på sin egen virksomhet. Adresseavisen har funnet flere typer feil som går igjen: Bygningsmessige og andre fysiske forhold, manglende samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten, manglende journalføring, manglende oppfølging etter utskriving og manglende rutiner, påpeker Toppe.

Ny handlingsplan

Hun mener også det kan være behov for en egen handlingsplan for selvmord i psykisk helsevern. Nylig la helseminister Bent Høie (H) frem regjeringens handlingsplan for selvmord og selvskading, men denne tok ikke spesielt for seg selvmord i psykisk helsevern.

– Jeg mener det kan være behov for en egen handlingsplan som på en systematisk måte kan ta for seg problemstillingen. Utfordringen må løftes opp, i dag er det for tilfeldig hvordan det jobbes med å forebygge selvmord. Noen steder gjør de dette bra, andre steder dårlig. Dette er altfor alvorlig til at vi ikke tar tak i det på en ordentlig måte.

– Vil du foreslå dette i Stortinget?

–Først vil jeg se hva helseministeren svarer på interpellasjonen. Hvis svaret ikke er positivt, vil jeg fremme et eget forslag om dette – men dette vil i så fall ikke bli behandlet i Stortinget før til høsten.

– Svekker tilliten

Kjersti Toppe mener det er et alvorlig paradoks at det tragiske skjer etter at man endelig har tatt mot til seg og bedt om hjelp.

– Når man tror man er trygg og skal få hjelp, skjer dette. Historiene om hvordan de samme feilene gjøres om igjen og om igjen svekker tilliten til det psykiske helsevernet. En del av disse feilene er helt elementære ting, som ikke bør forekomme og som det kan gjøres noe med. Vi kan ikke akseptere at det er slik, mener Toppe.