Nå har Hitra kommune satt opp støymåler for å måle lyden fra hanene.

Ekteparet Rolf og Inghild Karlsen er nærmeste fastboende nabo til hanene og hønene. De sendte inn et klagebrev på hønseholdet til kommuneoverlegen i Hitra i 2011. Etter det har både kommuneoverlege og rådmann, Mattilsynet og nå sist, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, blitt involvert i saken.

Propper i ørene

- I starten var det ekstremt mye støy fra hanene både dag og natt. Nå er det periodevis roligere, men når det starter er det helt forferdelig. Da avløser den ene hanen den andre, og det kan gå dager uten pause. Dette er ikke et vanlig hønsehold, sier Rolf Karlsen.

Hanene har ifølge Karlsen ført til at ekteparet må sove med lukkede vinduer og ha propper i ørene for å få sove. Karlsen sier at han er blitt meget sensitiv mot hanegaling.

- Den eneste løsningen er at naboen må kvitte seg med hanene eller at vi flytter, mener han.

- Hanegalingen har gått på helsa løs, og gitt meg problemer med nervene. Jeg er helt nedslitt. Da det var på sitt verste, fikk jeg iling i magen som utløste fordøyelsesproblemer og smerter. Vi måtte rømme, og bodde i en campingvogn i en periode.

Flere klager

Heller ikke andre naboer i området er spesielt begeistret for naboens hønsehold. Jon Erling Strøm reagerte da han oppdaget at hønsene var årsak til stor konflikt i nærområdet. I påsken skrev han et brev til haneeier Kjersti Lindal, der det blant annet står at hun har brutt bygdas grunnlov.

- Når en nabo vurderer å flytte, har det gått for langt. Brevet var ment som en humoristisk anmodning til eieren om å legge ned fjørfeholdet, sier Strøm.

Brevet ble undertegnet av flere andre sambygdinger, trykt i lokalavisen Hitra-Frøya, og sendt til kommunen.

Klaget på kommunen

I mars i år sendte ekteparet Karlsen brev til Fylkesmannen der de klaget på Hitra kommunes behandling av saken. Tidligere har kommuneoverlegen i Hitra kommune kommet frem til at hønseholdet er lovlig, men ekteparet mener at kommunen ikke har tatt hensyn til Folkehelselovens paragraf 16 hvor det står at forhold ved en eiendom skal stanses dersom det er overhengende fare for helseskade.

- Skaden er allerede skjedd. Kommunens behandling er så dårlig og så slapp at jeg har ikke ord for det, sier Rolf Karlsen.

Fylkesmannen har opphevet kommunens vedtak, og ber dem om å vurdere klagen etter Folkehelseloven. Til Adresseavisen opplyser assisterende fylkeslege Harry van de Water at de fortsatt venter tilbakemelding fra kommunen i saken.

Satt opp støymåler

Konstituert rådmann i Hitra kommune, Harald Hatle, forteller at de dessverrre ikke har klart å holde tidsfristen fra Fylkesmannen som gikk ut ved utgangen av april, men at de håper å komme med en endelig konklusjon i saken i løpet av én uke.

- Nå er vi blitt bedt om å vurdere saken på nytt med tanke på støy. Derfor har vi satt opp en støymåler for å måle om lyden fra fuglene er innenfor akseptable grenser eller ikke, sier Hatle.

- Tidligere har vi vurdert dyreholdet ut fra at dette er et landsbruks- og friluftsområde, og kommunen har også bemerket at flere driver dyrehold i samme område.

Glad for støymåleren

Kjersti Lindal som eier hønsene, er glad for at kommunen nå har satt opp en støymåler.

- Jeg håper det vil være med på å gi saken de rette proposjoner. Det er ikke slik at det er hanegal her dag og natt, sier Lindal.

Hun forteller at hun søkte, fikk konsesjon for sin virksomhet, og startet med hønseholdet for fire år siden. Hun anser det som viktig å bevare ikke-kommeriselle hønseraser, i tillegg til at hønseholdet gir egg på frokostbordet. På eiendommen har hun i dag 30 høner og åtte haner i tre ulike hønseraser, hvorav den ene rasen er i fire fargevarianter.

- Derfor har jeg behov for såpass mange haner, opplyser hun.

- Gjort mange tiltak

- Vi har beklageligvis fått en situasjon der min nabo føler seg plaget. Jeg har lagt ned et stort arbeide i å skjerme mot naboen. Jeg har lydisolert de tre hønsehusene med fem cm isopor og torvlagt takene, og jeg har flyttet dem så langt inn på tomten min som mulig. Hanene er alltid inne om natten, og akkurat nå holder jeg på å bygge et fjerde hønsehus, for å dele flokken ytterligere, og lydisolere enda bedre. I tillegg har jeg selektert ut og fjernet de mest høylytte hanene.

- Jeg synes situasjonen er svært frustrerende. Etterhvert som jeg har gjort tiltak for å bedre forholdene, har jeg blitt møtt med nye krav. Jeg er en fleksibel og tilpasningsvillig person, men jeg er ikke selvutslettende.

Lindal kjøpte tomten og huset for 23 år siden. Hun sier at hun var bevisst på å kjøpe i et område der hun hadde anledning til å drive småskala næringsvirksomhet.

- Det ble hugget ned en god del skog mellom min og hans eiendom. I dag ser jeg at noe av vegetasjonen skulle vært beholdt, fordi det ville dempet støy og hindret noe av innsynet til min eiendom, sier Lindal, som anslår at det er henholdsvis 60 og 80 meter fra hennes hønsehus til naboen.

Rolf Karlsen forteller at han er blitt sensitiv mot hanegaling etter at naboen skaffet seg høns for fire år siden. - Naboen må kvitte seg med hanene ellers så må vi flytte, sier han.