Trønderbær om to uker

Trønderbæra er rekordtidlig, og eksklusiv.

Det er allerede kart på årets jordbærplanter. 

Saken oppdateres.

De fleste kan nyte de søte trønderbærene i slutten av juni, mens fosningene kan få tak i Linesøy-bær allerede om to uker.

40 kroner kurven

- Ja det er rekordtidlig i år. Været ser perfekt ut med sol og varme nå og utsikter til litt regn i neste uke, sier Lars Arne Landrø i jordbærbygda Lensvika.

I åkeren hans er det hvite blomster overalt og noen små kart innemellom. Men frostskader de siste årene sørger for at det er reduserte avlinger.

- Det blir nok ikke de største avlingene selv om det blir bær i juni/juli. Vi har likevel store forhåpninger til den nye jordbærsorten Sonata. Den kan gi avlinger opp mot tre tonn per dekar, sier Landrø.

Storinnrykket med jordbærplukkere kommer om et par uker, men prisen for godbiten blir høy også i år.

- Jeg regner med at du må betale rundt 40 kroner for en kurv, men den nye bærsorten gir lengre avlinger.

50 år med jordbær

Eivind Selbekk fra Linesøya i Åfjord er onkel til Landrø. Han har holdt på med jordbær i 50 år, allerede som åtteåring var han med moren og solgte trønderbær på Torvet i Trondheim. Han har vært med på flere oppturer og nedturer tidligere. Nå ser han lysere på det enn på lenge.

- Endel jordbærplanter har frosset i vinter, men nyåkrene står bra. Det har vært dårlig de siste tre årene, men jeg har sjelden sett det så tidlig som i år. Det er sjelden å se så store kart så tidlig. Om fjorten dager eter jeg de første jordbæra - ja, kanskje før. De tidligste åkrene har ligget under fiberduk i vinter.

Selbekk sier at det vanligvis kommer bær fra Linesøya på markedet 8-10 juli. Men i år kommer den kanskje tre uker tidligere. Og det er bare en sort som gjelder for Selbekk.

- Jeg sverger til corona. den er aller best på smak.

¨Den litauiske familien Kristonas er allerede i gang med å sette jordbærplanter i åkrene i Lensvika. 

¨Den litauiske familien Kristonas er allerede i gang med å sette jordbærplanter i åkrene i Lensvika. 

Lars Arne Landrø har sjelden sett jordbæråkrene så tidlige som i år. Han lover trønderbær om noen få uker. 

Lars Arne Landrø har sjelden sett jordbæråkrene så tidlige som i år. Han lover trønderbær om noen få uker. 

På forsiden nå