Hvem blir årets trønder?

Bli med og foreslå kandidater til prisen Årets trønder. Du kan vinne billetter til Nyttårskonserten.

Saken oppdateres.

Adresseavisens journalister som har en bred innsikt i det som skjer innenfor Trøndelag, har i år som tidligere plukket ut de første kandidatene til folk de mener fortjener prisen Årets trønder 2007. Vi oppfordrer leserne om å sende inn sine forslag, men vi gjør oppmerksom på at dette ikke er noen avstemning, men at en jury plukker ut de fem finalekandidatene til tittelen.

Send inn ditt forslag her!

Vi trekker annenhver dag fram til 13. desember ut en forslagsstiller som får to gratisbilletter til Nyttårskonserten i Olavshallen i premie.

Her er noen av kandidatene

Politikk og samfunn

Trond Giske, markant kulturminister som i år spesielt har markert seg i sin kamp mot spilleautomatene.

Rita Ottervik, ordfører (Ap), Trondheim. Årets valgvinner i trønderhovedstaden.

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund og en av de mest markante personene i norsk miljøbevegelse,

Heidi Sørensen, statssekretær i Miljøverndepartementet og permittert stortingsrepresentant for SV. Sentral talskvinne i klimapolitikken.Nærings- og arbeidsliv

Terje Eidesmo, gründer og administrerende direktør i EMGS (Electromagnetic Geoservices) i Trondheim. Står sammen med kollega Svein Ellingsrud bak en av de mest oppsiktsvekkende oppfinnelser i internasjonal oljebransje på flere år.

Klubbleder Stein Aamdal, Aker Kværner Verdal. Fagbevegelsens frontfigur i kampen for å forsvare AFP-ordningen (AFP = avtalefestet pensjon).

Erik Haugane, administrerende direktør i Det norske oljeselskap (tidligere Pertra). Står bak suksess for det Trondheimbaserte oljeselskapet med nye funn og viktig fusjon.

Marit Arnstad, tvillingsøster av Eli og advokat, nestleder i styret for StatoilHydro i tillegg til en rekke andre viktige styreverv.

Ragnar Lyng, eier av Lyng Gruppen. Har betydelig suksess med å følge opp og videreutvikle gruppens mange industriengasjement.

Kultur og åndsliv

Finn Wagle, avtroppende biskop i Nidaros som har utmerket seg i miljødebatten, og har tatt et modig skritt i meget opphetede homodebatten i den norske kirke.

Øyvind Brandtzæg, skuespiller som i høst har hatt stor suksess i rollen som Nils Aas i skuespillet «Kjærligheten er blå» på Nord-Trøndelag teater.

Sveinung Sundli, suksessen med Storåsfestivalen fortsetter. Gjør seg bemerket på flere viktige felt.

Otto Holmlung, teatersjef Trøndelag teater. Har satt opp forestillinger som har fått folk til å gå mann av huse til teatret det siste året.

Celine Solemsløkk Helgemo, 11 år fra Orkdal. Til topps i den nordiske finalen i Melodie Grand Prix Junior med melodien «Bæstevænna».

Mona Grudt, redaktør og tidligere Miss Universe. Moralsk vinner av årets dansekonkurranse på TV2.

Kjell Erik Killi Olsen, billedkunstner som har vist et stort hjerte for de eldre på Trondhjems Hospital, og skjenket Trondheim en spektakulær skulptursamling.

Sport

Alexander Tettey, årets nykommer på Rosenborg som også har fått sitt nasjonale gjennombrudd med plass på landslaget.

Petter Northug jr, langrennsvulkanen fra Mosvik som sørget for at Norge tok gull på VM-stafetten i Sapporo.

Marit Malm Frafjord, fremragende innsats både på landslaget i håndball og Byåsen i.l. Er en av verdens fremste strekspillere.

Ragnhild Gulbrandsen, fotballspiller og viktig brikke både på landslaget og Kolbotn, eks- Trondheims-Ørn.

Marit Breivik, trener kvinnelandslaget i håndball. Suksessen fortsetter med VM-deltakelse nå i desember og OL-deltakelse til sommeren.

Lars Berger, Dombås og Byåsen i.l. Skiskytteren som ble verdensmester på ski i Sapporo etter en dramatisk 15 km.

Hverdagshelter

Bjørn Eklo, «Bakklandets vaktmester». Fikk i fjor kommunens frivillighetspris. Gjør en stor innsats for folk på Bakklandet, og er aktiv i Kirkens Bymisjon.

Per Ottesen, den gamle skipresidenten og mannen bak VM på ski i Trondheim for ti år siden. Har denne gangen vært ildsjelen i restaureringen av Vår Frue kirke.

Hamida Schreiner, varamedlem til Trondheim bystyre. Ildsjel og knutepunkt for mange innvandrerkvinner.

Sigrid Seppola, sykepleierstudent som leder aksjonen ”Livsglede for eldre” i Trondheim.

Betty Johnsen, en kvinne som har vært en modig og sterk talskvinne for brystkreftsaken.

Anja Hovde fra Brekstad. Stod fram i Adresseavisen og fortalte om sin dramatiske historie om overgrep som skapte sterke reaksjoner blant leserne.

Erlend Johannessen fra Trondheim som startet organisasjonen Streetlight, og som dro til Filippinene der han startet barnehjem og skolesenter og gatebarna.

 
På forsiden nå