Alle fiskehistoriers mor

Om sommeren dukker fiskehistoriene opp som paddehatter. Har du en bedre en enn denne?

Karl Johan Valderhaug fikk en blue marlin på over 390 kilo på kroken. 

Saken oppdateres.

- Det var den største øysamfunnet hadde sett på mange, mange år, forteller Karl Johan Valderhaug.

Det hele startet da han og samboeren bestemte seg for å ta en skikkelig ferietur i fjor. De fant seg et rimelig hotell på Mauritius og dro nedover.

- Jeg er så å si oppvokst i en båt og har alltid vært en ivrig fisker. Selv om det har dukket opp noen storfisker også her i Norge, har drømmen alltid vært å få en sverdfisk på kroken, forteller han.

Etter noen dager kom de over en båt som kunne leies for én dag av gangen, og som sto klar til å kjøre ut. De var likevel ikke helt overbevist.

- Sjansen for å få storfangsten var liten, men vi tenkte på det et par dager og bestemte oss for å dra ut likevel. Så vi dro tilbake til båten, betalte og begynte å gjøre oss klar.

Små sjanser

Før de kom seg ut ble optimismen redusert, og det å få storfisken på kroken virket mindre og mindre sannsynlig.

- Vi kom i prat med noen turister som også hadde vært på fisketur. De hadde fått en liten tunfisk på fem-seks kilo i løpet av en hel dag, og mente at det var umulig å få storfisk der.

Men håpet var der, og fiskelykke har han alltid hatt.

- Da båten kom opp i god fart slapp jeg ut sluken, satte meg ned i solen og begynte ventingen. Jeg kunne se sluken fyke langs overflaten bak oss.

I to timer kjørte de rundt, uten noe som engang minnet om et napp. Når man fisker etter så stor fisk, går snøret via en lang båtmontert stang for å ta noe av belastningen om storfisken skulle bite på, for så å slippe snøret.

Mekanismen røk

- Plutselig forsvinner sluken, og en skikkelse av en annen verden kommer flyvende fire-fem meter over havet. I det snøret strammes blir hele båten vridd mot styrbord og hastigheten blir bremset betraktelig, forteller Valderhaug energisk.

Men så skjer det utenkelige.

- Hele mekanismen på den båtmonterte stangen ryker uventet i fillebiter, og snøret går rett på min stang med et smell. Det er panikk blant mannskapet og de varsler både nærliggende fartøy og de på fastlandet om at noe er i gjære over radioen. Jeg skjønte ikke bæra, sier han.

Etter bare tre minutters kamp med beistet begynte han å kjenne det i hele kroppen.

- Jeg tenkte for meg selv at dette ikke kunne være mulig. Jeg hadde satt bremsen på fiskesnellen på maks, men fisken dro likevel ut mer og mer snøre. Slik holdt den på i over en time med både brutale rykk og hopp.

Så roet fisken seg. Og bra var det.

- Det var under 100 meter snøre igjen på snellen da jeg endelig kunne begynne å dra fisken inn.

Havnet i sjokk

Etter enda en time med kjemping kom fisken endelig inn mot båten.

- Samtlige havnet i en sjokktilstand. Vi brukte 15-20 minutter bare å få den ombord. For et beist!

Med det var fisketuren i realiteten over. Det var rett og slett ikke mer plass i båten.

- På vei inn mot land heiste mannskapet et stort flagg, og da vi nærmet oss bryggen så vi at hele stranden var dekket med lokale innbyggere som hadde hørt nyheten.

Fisken var en blue marlin. Sverdfisken han hadde drømt om.

- Så sto jeg der, nordmannen som fikk oppleve noe ikke mange andre får. En blue marlin på over 390 kilo. En barndomsdrøm var oppfylt.

- Det var den største sverdfisken øysamfunnet hadde sett på mange år, avslutter han.

Så da er spørsmålet; har DU en bedre fiskehistorie?

Han brukte over en time på å kjempe mot fisken. 

Han brukte over en time på å kjempe mot fisken. 

På forsiden nå