Omsetningen på Joker-butikken på Festa er ned 22 prosent i januar i år i forhold til fjor. Og campingplasser og hytteutleiemarkedet - og ikke minst Trondheim Turistforenings hytteperle, Gjevilvasshytta, merker nedgangen. Alt på grunn av at skisporet på Gjevilvassveien er borte. Dette skyldes at fem av i alt vel 100 grunneiere har fått jordskifterettens medhold i at de har rett til å drive næringsvirksomhet og dermed rett til å brøyte veien.

- Dalen er så godt som død

Saken har versert i rettssystemet, i spaltene til lokalavisene samt kommentarfeltene i sosiale medier, over flere år. Onsdag ble også 2779 signaturer for skiløype i Gjevilvassdalen overlevert Oppdal kommune.

- Gjevilvassdalen er så godt som død. Det er ikke folk i dalen. Det er helt tragisk, sier Olav Kvam, en av de vel 100 grunneierne i Gjevilvassdalen, til Adresseavisen.

- At det ikke er skiløype innover Gjevilvassdalen merkes godt på besøket her på butikken, sier Fiona Nyvold ved Joker på Festa.

Laget skispor på veien

På grunn av brøytestriden kjøres ikke den populære løypa opp fra Osen og inn til Gjevilvasshytta i vinter, men en av grunneierne, Olav Kvam, kjørte lørdag opp rundt åtte kilometer med skispor på egen hånd.

Det var lokalavisen Opp som først meldte nyheten.

- Jeg skulle innover til setra mi, og da jeg kom til Gjevilvassosen så jeg at det ikke var brøytet utover mot Langodden, som det var varslet. Derfor tenkte jeg at jeg like godt kunne dra med meg den gamle sporsetteren når jeg først skulle innover, så folk kunne få tatt seg en etterlengtet skitur, forteller Kvam. Resultatet ble en løype på bortimot åtte kilometer. Nyheten om skisporet spredte seg raskt.

- Jeg vet ikke om jeg hadde laget sporet om jeg hadde visst hvor mye ståhei det skulle bli, sier Kvam, som ble pepret med sms'er og telefoner fra glade skiløpere.

- Vil ikke anmelde

Men løypa, som går på en av de mest omtalte og omdiskuterte grusveiene i landet, fikk ikke leve lenge. Tirsdag ettermiddag ble det kjørt med traktor og fres i sporet - og løypa var ødelagt. Da tok nettet omtrent fyr i Oppdal.

- Min sporlegging var ikke ment som noen protestaksjon. Jeg tenkte at noen enkle skispor ikke kunne skade noen, sier Olav Kvam, som tror han vil bli anmeldt for at han hadde på sporsetteren på snøskuteren.

Dette avviser derimot «brøyternes» advokat, Ivar Christian Andersskog, overfor Adresseavisen.

- Nei, vi vil ikke anmelde saken, men vil oppfordre folk flest om å besinne seg. Mye av det som skrives er usaklig og injurierende. Jeg ber derfor nå folk om å tenke seg om to ganger før de legger ut all verdens kommentarer. Mine parter har hele tiden hevdet, og fått jordskifterettens medhold, på at de har rett til å utføre sin næringsvirksomhet - og det må de få lov til, sier «brøyternes» advokat, Ivar Christian Andersskog, til Adresseavisen. I et brev til kommunen skriver han at blir blir skremt av en del av innleggene han leser.

- Offentlig mobbing

- Det rettes sterke beskyldninger mot «brøyterne». Ord som «idiotfakte», «alkoholpåvirket traktorsjåfør», «barnslig», «dårlig samvittighet», «du bør skjemmes» osv. benyttes. I det hele tatt er det ganske mange innlegg som er svært usaklige og usmakelige, og som er helt på grensen til «offentlig mobbing». Hvorfor skal «brøyterne» bli hengt ut i media, når de kun utfører en lovlig virksomhet. Hvorfor ikke rette skytset mot Oppdal kommune som fint kunne ha løst denne saken, men som dessverre har valgt «feil spor», skriver Andersskog, som avslutter med følgende tilleggsinformasjon: «Brøyterne» ønsket å legge separate skispor uavhengig av brøytingen (med spormaskin), men kommunen påpekte at dette hadde ikke «brøyterne» lov til.

Oppdalsordfører Kirsti Welander synes at det er svært uheldig at det oppstår offentlig mobbing og at Oppdal igjen havner i nyhetsbildet som kranglebygda.

- Jeg tar selvfølgelig avstand fra at folk sjikaneres på nettet og i andre kanaler. Verken brøyterne eller skigåere tjener på det. Det beste nå er å akseptere at veien blir brøytet i vinter, sier Welander til Opdalingen. Kommunen jobber med å få til en skiløype som alle parter kan leve med i Gjevilvassdalen til kommende vinter.

Adresseavisen har vært i kontakt med noen av grunneierne som har fått rett til å brøyte Gjevilvassveien, men disse ønsker ikke å kommentere saken offentlig.

Fakkeltog: Skisporet innover Gjevilvassveien betyr mye for mange, Sist helg ble det holdt fakkeltog for skiløypa. Foto: Ludvig Killingberg
Taper: Fiona Nyvold (til ventre) og Gry Strømsvik ved Joker Festa har en omsetningssvikt på 22 prosent i januar i forhold til samme måned i fjor. Svikten tilskrives manglende skiløype i Gjevilvassdalen. Foto: Tommy Fossum
Laget eget skispor: Olav Kvam laget eget skispor innover Gjevilvassveien, som det i årevis har gått skisor på, men som grunneiere nå har rett til å brøyte. - Jeg synes det er latterlig at jeg kan kjøre snøskuteren min på veien til setra, men at jeg ikke får lov til å ha på en sporsetter når jeg alikevel skal innover, sier Kvam. Foto: Privat