Folk:

Til topps på kremtoppene

Oppdalspar har gått opp alle kremtoppene i landet.

Kremtopp: Leka, nord i Trøndelag, byr på mye vakker natur. 

Saken oppdateres.

Toppturspesialistene Otto Teksum Lund og Inger Lise Innerdal har vært på over 2000 fjelltopper i Norge, og i sin nye bok, Norges beste kremtopper, har de samlet nettopp kremen av sine turer.

Turforslagene har god spredning både geografisk og i ferdighetsnivå, og alle toppene kan nås med vanlig turutstyr.

- Vi opplever at det er mye mer folk i fjellene i dag enn det var for elleve år siden da vi startet jakten på alle kommune- og øytoppene, forteller Innerdal, som ikke er mindre imponert over Norge etter alle fjellekspedisjonene.

LES OGSÅ: Nylig deltok 3400 deltagere i Topp 7, Midt-Norges største turarrangement. Adresseavisen var med på turen.

Turbøker til topps

- Norge er et fantastisk land som både nordmenn og utlendinger utforsker mer og mer, spesielt på mer kjente turmål som Romsdalseggen og Besseggen. Samtidig er det blitt en ny trend å gå toppturer Norge rundt.

Lund og Innerdal har tidligere gitt ut boka Norges beste toppturer som handlet om fjelltoppene i alle landets kommuner, øyer og alle topper over 2000 meters høyde. Den er solgt i over 30 000 eksemplarer.

- Vi har skrevet bøker for de som skal på tur, de som tror de skal på tur og de som ikke klarer å gå turen, men kan være med oss på turen gjennom teksten, fortsetter Innerdal, som legger til at hun og partneren reiser annenhver uke, sommer som vinter, for å erobre nye små og store fjell.

- Vi har ikke noen nye bokprosjekter i øyeblikket, men vi skriver rapporter og tar flotte bilder fra alle turer.

LES OGSÅ: Et annet par som elsker livet på tur er Hanne og Sten Paltiel. Turgåing har vært en viktig del av samlivet, fortalte de til Adresseavisen tidligere i vår.

På tur: Otto Teksum Lund og Inger Lise Innerdal fra Oppdal har gått på svært mange fjelltopper i Norge. Nå har de plukket ut sine favoritt kremtopper i ny bok. 

 

Bestiger signalfjell

Otto Teksum Lund er derimot for tiden mye i fjellet med sin slektning Tare Teksum, kjent fra TV-serien «Ingen grenser». De bestiger nå signalfjell rundt om i landet.

- Vi har kommet godt i gang med dette signalfjellprosjektet nå, men fortsatt gjenstår noen topper før samtlige er besteget. Været betyr mye for at turen skal bli fin. Otto er dessuten opptatt av å få få gode bilder, og da bør ikke været være for grått, skriver Teksum i en epost. Et signalfjell er i utgangspunktet et fjell med ei signalmast på toppen, og det er omkring 100 slike fjell i landet.

- Ikke alle signalfjell er lett tilgjengelige. Jeg har imidlertid valgt ut de signalfjellene som også har farbar vei opp til masta, selv om det ikke er tillatt å benytte motorisert kjøretøy for å komme seg til topps på de fleste av disse fjellene, sier Teksum, og hvem vet; kanskje det blir ny turbok? Toppturbøker selger i alle fall svært godt her til lands.

LES OGSÅ: Integreringsprosjektet «Til topps» tok første helga i juni over 1500 innvandrere og frivillige opp på Galdhøpiggen. – Dette var min drøm fra i fjor. Det var fantastisk å komme opp, fortalte deltager Phinnaphat Kirkvoll til Adresseavisen.

På forsiden nå