Dobbel historisk homsefest i Oppdal

Mr Gay Europe er kåret i Oppdal – og lørdag markerer det første likekjønnede paret sitt ekteskap i Oppdal kirke.

Show: Torsdag kveld holdt deltakerne i Mr Gay Europe egen motevisning i Oppdal. I kveld kåres vinneren. 

Saken oppdateres.

Raf Van Puymbroeck fra Belgia tok Oppdal med storm og ble Mr Gay Europ.

Årets Mr Gay skriver på sin presentasjon at han deltar i kåringen med et ønske om å endre verden. Han har blant annet startet er prosjekt i hjemlandet for å gjøre det enklere for homofile innen idrett. Sammen med politikere i sin hjemmby, Vosselaar, har han forfattet et charter som han håper idrettslagene kan ta i bruk. Gjennom det sier Van Puymbroeck at idrettslagene sender en melding om at alle er velkommen og at det blir reagert sterkt på diskriminering og trakassering i ord og handling.


Torsdag kveld stilte paret Ida Bjørshoel og Therese Karrestad opp under Mr Gay Europe sitt moteshow på Aunasenteret i Oppdal. Sammen med de ti deltakerne i konkurransen om å bli årets homo-ambassadør i Europa viste de fram klær fra flere kleskjeder.

- Det var veldig rørende og en sterk opplevelse for oss. For en fantastisk gjeng disse guttene er. De er bare kjempekoselige alle sammen. Og vi håper at vi sammen bidrar til å gjøre det enklere for andre å vise frem sin kjærlighet, uansett legning, sa Ida og Therese, til Opdalingen etter motevisningen. Det var et sterkt og betydningsfullt øyeblikk for mange. Paret ble formelt gift Sør-Trøndelag tinghus i Trondheim i vår, men paret markerer giftemålet i Oppdal kirke lørdag og med stor bryllupsfest i Oppdal.

LES OGSÅ:  Ja til «kirkebryllup» for Ida og Therese

LES OGSÅ: Sier nei til å vie likekjønnede

- Mottatt med åpne armer

Den sørafrikanske homoaktivisten Coonie Kukkuk har i 15 år vært med i ulike juryer for å kåre Mr Gay i ulike land og verdensdeler, deriblant i Afrika og Midtøsten. Han har ikke vært delaktig i så mange konkurranser på landsbygda før. Men denne uka har Mr Gay Europe vært avviklet i Oppdal, hvor mangeårig Mr Gay Europe-arrangør Tore Aasheim nå bor. Kukkuk er imponert over mottakelsen Mr Gay Europe har fått i Oppdal. Delegasjonen har blitt godt kjent med mange mennesker og mange steder i fjellbygda, og har møtt biskopen i Nidaros.

LES OGSÅ: Gay på landet

- Det har vært fantastisk. Vi har blitt mottatt med åpne armer, sier Coonie Kukkuk, som også denne gang har vært i juryen for å kåre årets Mr Gay Europe. Fredag kveld blir vinneren kåret på Quality Skifer Hotel i Oppdal.

Fortsatt mye å slåss for

- Ideen er å finne en talsperson, en ambassadør for homofile, som kan uttale seg om saker som homofile er opptatt av. En som skal være en rollemodell, en som gir håp og vil slåss for de homofiles rettigheter. En som kan gi håp til de om blir mobbet og de som frykter for sitt liv, sier han - og viser et bilde av en gutt som ble henrettet i Iran denne uken fordi han var homofil.

- Vi har fortsatt mye å slåss for mange steder i verden. Selv ikke i et så liberalt land som Norge har homofile de samme rettighetene som heterofile, understreker advokaten og homoaktivisten, som for øvrig vet godt hva etternavnet hans betyr på norsk.

- Ja, det lyder ikke helt bra på norsk. Det gjør ikke det, men det er ikke noe jeg kan gjøre noe med. Det er opprinnelig et jødisk navn fra Ukraina.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Raf Van Puymbroeck, Mr Gay Europe 2016 

Raf Van Puymbroeck, Mr Gay Europe 2016 

Fornøyd: I 15 år har advokaten og homseaktivisten Coonie Kukkuk arrangert homse-konkurranser. Han er over seg over mottakelsen i Oppdal. 

Fornøyd: I 15 år har advokaten og homseaktivisten Coonie Kukkuk arrangert homse-konkurranser. Han er over seg over mottakelsen i Oppdal. 

Historisk: Lørdag 6. august vil Therese Karrestad (til venstre) og Ida Bjørshoel markere giftemålet sitt i Oppdal kirke. Det er første gang til likekjønnede gjør det i Oppdal kirke. 

Historisk: Lørdag 6. august vil Therese Karrestad (til venstre) og Ida Bjørshoel markere giftemålet sitt i Oppdal kirke. Det er første gang til likekjønnede gjør det i Oppdal kirke. 

På forsiden nå