Forsvaret sprenger granatene

Forsvaret destruerer granatene som ble funnet i skogen i Oppdal tirsdag. Ordføreren i Oppdal tar granatfunnet til Justisdepartementet.

Destrueres: I løpet av onsdag vil granatene som ble funnet i et populært friluftsområde i Oppdal bli sprengt. 

Saken oppdateres.

Olav Fredrik Snøfugl Killingberg (12) og Iver Folstad (17), begge fra Støren, har de siste dagene funnet ni granater i skogen like nord for Oppdal sentrum.

Allerede tirsdag kom eksplosiveksperter fra Forsvaret til Oppdal, der de tok hånd om granatene.

Destrueres på Hjerkinn

- Granatene vil bli destruert på Hjerkinn, der det nå pågår opprydding i det nedlagte skytefeltet. Vi fikk heldigvis rask bistand fra Forsvarets personell som er med på denne oppryddingen på Dovrefjell etter at granatfunnene ble kjent, sier Finn Skårsmoen til Adresseavisen.

Tirsdag var han i kontakt med kommunen, for å sjekke progresjonen i arbeidet med å få ryddet opp i skogen like ved Fritidsparken, hvor tyskerne hadde et stort ammunisjonslager under okkupasjonsårene.

LES OGSÅ: Fant ni granater (Pluss)

LES OGSÅ: Fant granater også i 2014 - se video!

- Tør ikke tenke tanken

Samme guttene, som jakter på effekter etter tyske soldater med metalldetektorer, fant også elleve granater bare noen få meter unna i 2014. Da lovte ordføreren å følge opp funnet, og sørge for at området blir ryddet for eksplosiver. Sittende ordfører Kirsti Welander vil nå følge opp granat-problemet:

- To år er for lang tid. Jeg tenker at jeg må ha et møte med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Justisdepartementet. Jeg skal sette meg nærmere inn i saken og invitere meg til Oslo.

- Hva om det smeller en dag i dette populære friluftsområdet, der det er en kjent sak at det ligger svært mye eksplosiver?

- Jeg tør ikke tenke tanken om noe skulle skje. Hvis jeg tenker rett er det Forsvaret som har kompetanse til å rydde området. De har jobbet på Dovrefjell i mange år, og det burde ha vært en enkel sak å søke gjennom et relativt avgrenset område i Kåsen. Men jeg må ta et forbehold om at jeg ikke kjenner alle elementer i saken. Nettopp derfor er det nødvendig med et møte, mener Welander.

Nye funn: Iver Folstad (til venstre) og Olav Fredrik Snøfugl Killingberg, begge fra Støren, har funnet flere granater i skogen like nord for Oppdal sentrum. 

Nye funn: Iver Folstad (til venstre) og Olav Fredrik Snøfugl Killingberg, begge fra Støren, har funnet flere granater i skogen like nord for Oppdal sentrum. 

På forsiden nå