– Det ligger en nesten død mann i huset mitt. Kjør hit!

– Kan du sende noen hit? Jeg har nesten slått ham ihjel.

Nachspielet i Oppdal om morgenen 28. august i Oppdal, endte dramatisk: To menn ender i en blodig slosskamp etter at en av mennene skal ha voldtatt eller forsøkt å voldta den andre mannens kjæreste. Den voldtektsanklagde 60-åringen ligger livløs og blodig kun iført en sokk da politiet kom på adressen kort tid etter. I dag startet rettsaken mot mannen i 30-årene som slo 60-åringen.  Foto: Tommy Fossum

Saken oppdateres.

Slik innledes nødsamtalen fra Oppdal klokken 08.20 om morgenen 28. august i fjor. Sør-Trøndelag tingrett fikk i formiddag avspilt nødsamtalen i rettssaken mot mannen i 30-årene, som var nær ved å slå mannen i 60-åringen i hjel.

Mannen i 30-årene erkjenner volden mot mannen i 60-årene etter at han angivelig forsøkte å voldta eller voldtok hans kjæreste, men han avviser straffeskyld.

LES OGSÅ: Voldsoffer siktet for voldtekt

– Han har blod i hele ansiktet

– Er han våken? spør politiet.

– Nei.

– Puster han?

– Han snorker. Han holdt på å voldta kjæresten min. Han har blod i hele ansiktet. Han er nesten ihjelslått. Kjæresten min ligger inne og skriker, for hun har blitt voldtatt, sier den tiltalte i nødsamtalen, åpenbart ruset, før han gjentar: – Han ligger naken utenfor her, nesten ihjelslått. Jeg har slått ham fordi han holdt på å voldta kjæresten min.

Den tiltalte kommuniserer både med politiet og AMK under nødsamtalen - og legger den skadde i stabilt sideleie i påvente av at ambulanse og politi kommer til adressen. Politiet er på adressen etter drøye seks minutter.

Våknet av rop og hyl

– Jeg våkner av rop og hyl. Jeg løper ned til rommet hvor bråket kommer fra. Der ligger han naken over kjæresten min - og hun roper. Han holder henne ned. Jeg ser hva som skjer. Enten så holder han på å voldta henne - eller så forsøker han. Jeg ser ansiktet hennes. Jeg ser hvor redd hun er. Jeg blir redd selv. Jeg blir sint. Hele spekteret. Jeg tar tak i ham og river han ut av senga. Jeg slår ham. Og drar ham ut i gangen. Jeg prøver å få ham ut, men jeg blir ikke kvitt ham. Jeg vet ikke om han forsøker å angripe meg eller komme seg inn igjen, og jeg hiver ham mot ytterdøra, forklarte den tiltalte. Han hadde en times tid etter hendelsen 2,46 i promille.

Den tiltalte erkjenner å ha slått ham mye i hoderegionen og kroppen, både med hender og med et kosteskaft.

– Det var et brutalt syn som møtte meg da jeg kom på soverommet. Jeg har tenkt mye på det som skjer det som skjedde etterpå. Det gikk hardt for seg.

– Noe du i ettertid ser du kunne ha gjort annerledes? spurte dommeren.

– Jeg plages av at jeg i det hele tatt slapp han inn i mitt hus, forklarte tiltalte. – Men det er ingen tvil om at det har gått for hardt for seg. Det er ingen tvil om det. Men jeg var i en slik sinnsstemning. Ingen kan forutse hvordan man reagerer når man ser det synet jeg ble møtte med. Det er så brutalt og så opprivende, fortsatte han. Han tar en pause:

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal sette ord på det.

Tiltalte har også et erstatningskrav mot seg på en halv million kroner etter voldsutøvelsen.

– Jeg synes kravet om oppreisning er helt vilt, kommenterte Wiig.

Fant kvinnens blod på fornærmedes fingre

Kjæresten til den tiltalte bekreftetet i retten at hun ble voldtatt eller forsøkt voldtatt av 60-åringen. I retten kom det også fram at det er funnet blod fra kvinnen på fornærmedes fingre.

– Jeg våknet av at noen klådde på meg. Noen forsøkte å få av meg klærne, forklarte kjæresten, for hun fortsatte: –Jeg var beruset, og etter at trusa gikk av begynte han å berøre meg. Jeg begynte å kjempe i mot, men det var fysisk umulig å komme seg unna, forklarte hun, som for tiden er arbeidssøker. Hun sliter psykisk etter hendelsen med dårlig søvn og frykt for at noe lignende skal skje henne igjen.

En av naboene beskriver slagene til tiltalte med kostskaft eller en veistikke i halsregionen, som svært kraftige.

– Jeg så minst seks til åtte slag. Han roper noe mens han slår, men jeg hørte ikke hva han sa. Etterpå plukket han opp delene av gjenstanden han slo den fornærmede med.

Minimumsstraff på tre år

Da politiet kommer til stedet ligger den hardt skadde mannen i 60-årene naken og bevisstløs på utsiden av huset. Det er mye blod både i og utenfor adressen. Han sendes med luftambulanse til St. Olavs Hospital med alvorlige hodeskader. Det tas en blodprøve 13.15 av den skadde. Den viser 1,89.

I dag bor han i et heldøgnsbemannet bofellesskap. Han er ikke formelt avhørt av politiet på grunn av sin helsetilstand. Han har slitt med å huske noe av omstendighetene, og har siden hendelsen stort sett vært sengeliggende. Statsadvokaten avventer eventuell tiltale på grunn av siktedes helsetilstand. Saken kan også bli henlagt.

Mannen vil derimot stille i retten i morgen, for å gi sin forklaring.

30-åringen som slo 60-åringen er tiltalt etter straffelovens § 231 for grov legemsbeskadigelse. Strafferammen er minimum tre års fengsel.

Advokat Christian Wiig forsvarer den tiltalte 30-åringen som erkjenner volden mot en 60-åring i Oppdal i fjor sommer. Tiltalte nektet straffeskyld da rettsaken startet i Trondheim tinghus i dag. 
        
            (Foto: Tommy Fossum)

Advokat Christian Wiig forsvarer den tiltalte 30-åringen som erkjenner volden mot en 60-åring i Oppdal i fjor sommer. Tiltalte nektet straffeskyld da rettsaken startet i Trondheim tinghus i dag.  Foto: Tommy Fossum

På forsiden nå