Ny sogneprest i Oppdal

Islandske Brynja Vigdis Thorsteinsdottir (36) har fått tilbud om sognepreststillingen i Oppdal.

Saken oppdateres.

Nidaros bispedømmeråd ble enige om å tilby sognepreststillingen i Gauldal prosti til Brynja Vigdis Thorsteinsdottir (36) etter et møte i går kveld.

- Jeg synes det virker veldig spennende, og er nesten 100 prosent sikker på at jeg vil takke ja, sier Thorsteinsdottir på telefon til adressa.no.

- Ikke skremt

Dermed har Nidaros bispedømme endelig fått en arvtaker etter sogneprest Joseph Moiba som takket ja til å bli sogneprest i Horg og Flå sogn i Melhus i desember 2009. Bispedømmet og Moiba selv ble enige om at han skulle ta opp sin prestegjerning et annet sted enn Oppdal etter noen episoder hvor han skal ha blitt utsatt for rasisme. Blant annet skal pårørende ha avvist Moiba som prest i begravelser fordi han er fra Sierra Leone. Den tøffe påkjenningen førte til at han ble sykmeldt i over ett år.

- Jeg har hørt en del av det som har skjedd med den tidligere sognepresten, men det skremmer ikke meg fra å flytte dit, sier Thorsteinsdottir.

Får 80 000 i tilskudd

Kristian Stendahl, stiftsdirektør i Nidaros bispedømme, forteller at Thorsteinsdottir vil ha Oppdal, Lønset og Fagerhaug menigheter som tjenestested. Stillingen har vært lyst ut tidligere, uten resultat. På den andre utlysningen var det én søker, nemlig Thorsteinsdottir.

- Stillingen er lyst ut med såkalt særlige rekrutteringstiltak, og hun forplikter seg til å jobbe i to år for å få rekrutteringstilskuddet på 80 000 kroner, forklarer Stendahl.

Les mer: Frister prester med penger for å flytte

Foreløpig er det tre nyansettelser i Nidaros bispedømme som har fått denne avtalen. Det er heller ikke noe nytt at bispedømmet må gå utenfor landets grenser for å finne prester.

- Vi har rekruttert fra Danmark, Island og Tyskland, sier Stendahl.

Besøkte Oppdal

Thorsteinsdottir tar med seg mann, datter (5) og stedatter (22) fra Njardvik, like i nærheten av den kjente turistattraksjonen Den blå lagune på Island.

- Jeg tok en tur til Oppdal i mai, og det så fint ut. Jeg gleder meg til å bli kjent med menigheten og høre hva de har gjort og hva de ønsker å gjøre videre, sier hun.

Presten ble ferdig utdannet i 2005, og har siden den gang jobbet i idrettslag og som lærer, samt drevet med barne- og ungdomsopplæring i kirken.

Treff på første jobbsøknad

Hun har lenge tenkt tanken om å flytte til Norge. Hun har familie i landet og har også vært ett år på utveksling i Oslo. Hun behersker språket godt, og det er utfordrende å finne jobb på Island.

- Det er gjerne mellom 5 og 15 som søker på hver stilling. Jeg fikk den første stillingen jeg søkte på i Norge, sier hun fornøyd.

Trolig vil hun være på plass i Oppdal i slutten av august.

(Foto: Geir Otto Johansen)

Foto: Geir Otto Johansen

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå