Klokken 14.30: Siktede skal ha forlatt rettsalen meldes det, ifølge Harry Tiller, adressa.nos reporter på stedet.

Fengslingsmøtet er over, og partene har forlatt salen.

«Jævla morder»

Cirka tre kvarter etter at fengslingsmøtet startet, kjørte kortesjen med Breivik i høy hastighet inn tjenesteinngangen i Politihuset.

Klokken 13:45 Fengslingsmøtet med Anders Behring Breivik (32) er i gang, og skal etter planen være ferdig klokken 16. Et stort folkehav har samlet seg utenfor Oslo tinghus hvor retten er samlet i sal 828.

Klokken 13.30: En drøy halvtime etter at fengslingsmøtet skulle startet, ankom terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) Oslo tingrett bakveien. Han kom i en pansret bil via en innkjørsel i kjelleren.

Da bilen han satt i passerte folkemengden bak tinghuset, var det et par-tre karer som sparket og slo på bilen og skrek «forræder» og «jævla morder».

Bombehunder søkte gjennom lokalet

Hans advokat, Geir Lippestad, har også ankommet Oslo tinghus.

- Planen er at min klient skal stille i retten, sier Lippestad til adressa.no.

Klokken 13.00: Fengslingsmøtet til Anders Behring Breivik skulle startet klokken 13.00. Sikkerhetspersonell og politi strømmer inn og ut av sal 828 ved Oslo tingrett hvor fenglingsmøtet skal foregå.

Bombehundene har søkt gjennom lokalet, og andre tjenestehunder er også på stedet, melder adressa.nos reporter på stedet, Simen Granviken.

Klokken 12.30: Tingrettsdommer Kim Heger ved Oslo tingrett har bestemt at fengslingsmøtet til terrorsiktede Anders Behring Breivik skal gå for lukket rett. Bakgrunnen skal være etterforskning- og sikkerhetshensyn.

Oslo politidistrikt har begjært at dagens fengslingsmøte går for lukkede dører. Både aktor og forsvarer har i telefonsamtale med retten i dag fått uttale seg nærmere til spørsmålet om lukkede dører, står det i kjennelsen.

- Ekstraordinær sikkerhetssituasjon

Hovedregelen er at et rettsmøte skal gå for åpne dører, dersom det ikke foreligger spesielle forhold.

Dagens fengslingsmøte må gå for lukkede dører fordi det «foreligger konkrete opplysninger om at et offentlig rettsmøte, med siktede til stede, fort kan utløse en ekstraordinær og ytterst vanskelig etterforsknings- og sikkerhetsmessig situasjon», sier retten.

Unntak kan gjøres etter domstollovens paragraf 125 hvor det står at det kan være påkrevd med lukkede dører «fordi det foreligger konkrete og særlige forhold som gir grunn til å frykte for at sakens opplysning ellers vil bli vanskeliggjort.

Frykter kommunikasjon med meningsfeller

Det vil i praksis si at politiet frykter at han kan kommunisere med mulige meningsfeller eller at det har kommet trusler.

Informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tingrett sier til NRK at hele rettsmøtet vil gå for lukkede dører.

- Er sikkerheten for dårlig ved Oslo tingrett, spør en reporter.

- Det kan jeg ikke kommentere, sier hun.

Ramm ønsker heller ikke å si noe om det har kommet direkte trusler mot Breivik.

Media og offentligheten vil dermed ikke få vite hva mannen, som har erkjent å ha stått bak terrorangrepene som til nå har kostet 93 menneskeliv, forteller i fengslingsmøtet.

Politiet vil be om lukkede dører av etterforskningshensyn, har politiadvokat Carol Samby ved Oslo politidistrikt fastslått tidligere.

I retten skal i tillegg Christan Hatlo stille som politiets jurist i ettermiddag.

– Siktede har gitt uttrykk for at han ønsker å forklare seg i åpen rett, opplyste Breviks forsvarer Geir Lippestad i går ettermiddag.

Trolig lukkede dører

Det blir opp til den rutinerte tingrettsdommeren Kim Heger å bestemme om dørene skal lukkes eller ei.

Han skal administrere rettsmøte – og ta stilling til politiets argumenter for å stenge offentligheten ute. Selv diskusjonen om hvorvidt det skal være lukket rettsmøte, skjer for lukket rett.

Kjennelsen skal imidlertid avgies i et åpent fengslingsmøte.

Politiet vil kreve at den siktede blir varetektsfengslet i åtte uker. 32-åringen har erkjent de faktiske forhold, men innrømmer ikke straffskyld.

Internasjonal terrorjakt

Grunnen til at diskusjonen om steng rett også foregår bak lukkede dører er at politiet skal kunne argumentere ubeskåret for sitt syn på at offentlighet vil skade den pågående etterforskningen.

Samby vil ikke kommentere politiets argumenter for at retten må være stengt. Men det er en kjensgjerning at PST etter anmodning fra Oslo politidistrikt har satt i sving et større internasjonalt politisamarbeid for å finne mulige internasjonale partnere til Breivik.

Ba om uniform

Breivik har i detalj forberedt seg på det som skal skje nå i formiddag. Nettopp et rettsoppgjør i en åpen norsk rett ser ut til å ha vært ett av Breiviks motiv for terrorangrepet og massedrapene på Utøya.

Breivik har ifølge sin advokat sagt at han mer enn gjerne vil forklare seg for dommeren i ettermiddag, og at han også vil begrunne hvorfor han har gjort det han har gjort.

Breivik skal ifølge sin advokat ha bedt om å få stille i uniform under fengslingsmøtet i dag.

Vil stanse historelekse

Mange har i det siste døgnet uttrykt frykt for at Breivik skal bruke det norske rettsystemet og media som talerstol.

Selv om tingrettsdommer Christian Hatlo vil gi den tiltalte mulighet til å forklare seg, vil han nokså sikkert styre Breivik til de faktiske omstendigheten fredag - og ikke tillate lange forsøk på å forklare drapene ideologisk.

Oslo Tinghus er nå kringsatt av politi og presse. Etter det Adresseavisen kjenner til er det ikke kommet noen direkte drapstrusler mot siktede Breivik. Politioppbudet tyder imidlertid på at politiet ikke vil ta noen sjanser i ettermiddag.

Politiet frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i tingretten når den terrorsiktede skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo Det vil derfor bli et massivt politioppbud for å sørge for 32-åringens sikkerhet.

- Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt fram og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

Foto: PER ANNAR HOLM
Foto: Løchen, Per
Foto: Løchen, Per
Advokat Geir Lippestad som representerer Anders Behring Breivik kom til Oslo tingrett like etter klokka 13.30. Foto: RUNE PETTER NESS
Foto: RUNE PETTER NESS (MMS)
Det hersker kaos utenfor salen hvor fengslingsmøtet skal foregå. Foto: RUNE PETTER NESS
Bombehund søker etter eksplosiver i Oslo tinghus. Foto: ¨RUNE PETTER NESS
Foto: RUNE PETTER NESS
Foto: Rune Petter Ness
Irene Ramm, informasjonssjef ved Oslo tingrett, sier at fengslingsmøtet vil bli lukket på grunn av sikkerhetshensyn. Foto: RUNE PETTER NESS
Norsk og utenlandsk media venter utenfor rettssal 828 i Oslo tingrett før terrorsiktede Anders Behring Breivik skal fremstilles for varetektsfengsling. Foto: SCANPIX
Det er et stort presseoppbud foran Oslo tingrett i forbindelse med fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik. Foto: Rune Petter Ness
Dette er køen av pressefolk som ønsker å være inne i salen hvor fengslingsmøtet skal være. Foto: SIMEN GRANVIKEN