– Vi var opptatt av å redde liv og helse i regjeringskvartalet etter eksplosjonen og så ikke da noe behov for helikopterkraft i luften, opplyser Oslo politidistrikt.

I den første timen etter at regjeringskvartalet ble sprengt fredag ettermiddag, gjorde Oslo politikammer en serie ulike vurderinger av sikkerhets- og beredskapssituasjonen i sentrum av Oslo.

Situasjonen etter bombeeksplosjonen 15.22 fredag ettermiddag var sjokkartet og kaotisk, også for redningspersonellet som kom først til åstedet. Regjeringskvartalet så ut som en krigssone og minnet sterkt om terroranslagene i to andre europeiske hovedsteder; London og Madrid, har redningspersonell fortalt Adresseavisen.

Foruten å sende inn alle tilgjengelige politienheter og ambulanser, startet politiet også umiddelbart en prosess med å be Forsvaret om støtteressurser.

Bombepersonell fra Ørland

Dette var i henhold til egen sikkerhetsinstruks, men også i for av uformelle forhåndssamtaler.

Dette bekrefter både Forsvaret, Oslo politikammer og Politidirektoratet overfor Adresseavisen.

Blant spørsmålet som gikk fra Politiet til Forsvaret rett eksplosjonen var behovet for bombepersonell.

Allerede klokken 15.53 – før for eksempel Statsministerens kontor var i stand til å bekrefte at statsministeren er uskadd – tok et Sea King redningshelikopter av fra Ørland Flystasjon med såkalt IOD-personell (bombeeksperter) og satte kursen mot Oslo og regjeringskvartalet.

Oslo politidistrikt har tidligere opplyst om at de ikke ønsket spesialsoldater i hovedstadens gater etter terrorangrepet.

Nå opplyser stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politikammer at man heller ikke så det som nødvendig å hente inn ekstra helikopterkraft til Oslo fra Forsvaret i den første tiden.

– Nei. Vi hadde en situasjon på bakken, og hele regjeringskvartalet lå i ruiner. Da er det én ting som teller; innsatsen på bakken ble politiets hovedfokus. Vi måtte prioritere, alle tiltak gikk mot liv og helse. Tiltak i lufta har ingen betydning i så måte, sier Fredriksen.

Uten valg

Klokken 17.38 ble Oslo-politiets såkalte Delta-tropp – beredskapstroppen – sendt mot Utøya i sine biler. Om bord i bilene satt spesialtrente politisoldater med skarpskytterkompetanse.

– De satt allerede i bilene. Det hadde tatt altfor lang tid å bestille helikopter. De rykket ut på raskeste måte, har visepolitimester Sveinung Sponheim sagt om dette.

Politiets eget helikopter sto parkert på Gardermoen med mannskapet på sommerferie. Dette helikopteret er imidlertid ikke egnet til å flytte folk med, men det bisto med søk senere på kvelden.

Delta brukte ifølge sin egen logg 31 minutter på kjøreturen mellom Oslo og landsiden ved Utøya. Loggen viser videre at polititroppen brukte 14 minutter over sundet. Dette er blant annet forklart med motorstopp på en båt.

To minutter etter at beredskapstroppen gikk i land, ble Breivik pågrepet og drepingen stanset.

Skaffet beredskap

Fredriksen sier til Adresseavisen at man etter hvert kom til at man måtte ha helikopterkapasitet fra Forsvaret.

– Etter hvert som tiden utviklet seg, så vi at vi at vi kunne få behov for å flytte Delta og eventuelt personell fra Forsvarets Spesialkommando hvis det kom flere tilfeller. Dette ble Forsvaret forespurt om litt senere på kvelden, sier Fredriksen.

Klokken 19.26 fredag kveld ble det gitt såkalt «håndhevelsestøtte» fra Forsvaret i form av helikopterstøtte med to Bell og en Sea King fra Forsvarets ressurser på Østlandet. Da var de to Bell-helikoptrene etter alt å dømme allerede i lufta på vei mot Utøya. Helikoptrene deltok i søk etter overlevende i vannet.

Klokken 22.40 fredag kveld ble det gitt instruks om ytterligere helikopterstøtte; Ytterligere tre Bell-helikopter og to Lynx-helikopter fra Nord- Norge.

Stabssjef Johan Fredriksen vil ikke gi noen vurdering av om hvorvidt det er kritikkverdig at man ikke rett etter den store eksplosjonen i regjeringskvartalet sørget for å skaffe nødvendig helikopterkapasitet i Oslo fra Forsvaret.

Kritikerne mener politiets beredskapstropp hadde kommet raskere frem til Utøya med helikopter. Foto: RUNE PETTER NESS
Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politikammer sier at man ikke så behov for helikopterstøtte etter eksplosjonen i Oslo. - Innsatsen på bakken ble politiets hovedfokus, sier han.