Det var selskapet E-Commerce Group som Anders Behring Breivik eide og drev fra 2005 til 2008 som gikk konkurs, skriver Finansavisen.

Ikke alt gikk for seg på lovlig vis, skal man tro bostyrer Siv Sandvik.

- Vi anmeldte Behring Breivik for flere mulige lovbrudd, blant annet flere brudd på regnskapsloven, ligningsloven og aksjeloven, sier Sandvik, som tidligere var partner i DLA Piper, nå Bull & Co. Advokatfirma til Finansavisen.

Sendte penger til skatteparadis

Selskapet skal på det meste hatt tre ansatte i 2006, to ansatte neste år, før det endelig gikk konkurs i 2008. Breivik påstår i sitt manifest at selskapet også hadde én ansatt i Russland, én i Indonesia, én i Romania og én i USA, slik at det totale antallet ble sju.

Selskapet skulle i utgangspunktet drifte hjemmesider i lavkostland som Indonesia, Russland og Romania. Ifølge borapporten Finansavisen har fått tilgang på, var det imidlertid ikke all verden med kunder, og tjenestene ble i hovedsak videreformidlet til et selskap kalt «Brentwood Solutions Ltd».

Selv skriver Breivik at målet med selskapet var å gjøre det om til en melkeku for å finansierer «frigjøringsoperasjoner». Brentwood Solutions var registrert i Antigua, et skatteparadis valgt for at han skulle kunne gjemme unna en eventuell formue.

Tok ut 600 000 kroner

Selv om Breivik skriver at selskapet var suksessfullt i manifestet, forteller boberetningen noe annet. Der går det frem at selskapet bare skulle eksistere midlertidig, inntil nok penger var samlet inn til å drive med uavhengig aksjespekulasjon.

Revisorfirmaet som var leid inn påpeker at både registrering, kjøp og salg av aksjer var feilregistrert og mangelfullt registrert i regnskapet. Selskapet skulle investere i Suncom WLS Holdings Inc., og forventningen var at Deutsche Telecom skulle kjøpe opp dette firmaet og sende aksjekursen til himmels.

Oppkjøpet skjedde, men aksjekursen steg ikke som forventet. 30. juli 2007 benyttet Breivik anledningen til å overføre 600 000 kroner til seg selv, omtrent den samme summen som aksjene i Suncom hadde kostet å kjøpe.

Ble anmeldt

Til bobestyreren har Breivik oppgitt at disse pengene ble utbetalt som «gjeld til ham personlig». Han overførte også en BMW 3-serie som sto registrert på seg firmaet til seg selv.

Dette var ikke bostyreren særlig fornøyd med, og saken ble anmeldt. Det ble også vurdert erstatningssøksmål mot Breivik. Sistnevnte ble imidlertid droppet.

- Den beskjedne kreditormassen (han skyldte 148 661 kroner gjennom selskapet, journ. anm.) i boet og aktivasituasjonen ga ikke grunn til å anlegge erstatningssøksmål, sier Sandvik til Finansavisen.

Både Breivik og selskapet ble imidlertid anmeldt for «alvorlig regnskapsovertredelse», anmeldelser som senere ble henlagt.

- Saken ble henlagt 18. juni 2008 for begge anmeldtes vedkommede med kapasitetsmangel som oppgitt årsak, sier Sandvik.

Politiet har ikke ønsket å kommentere saken.

Anders Behring Breivik har drevet flere firmaer opp gjennom karrieren. De aller fleste har gått konkurs, eller blitt oppløst. Han skriver selv i manifestet at han prøvde å skaffe penger til å danne en internasjonal organisasjon, men at dette mislyktes. Foto: FACEBOOK