I går møtte han de ansatte i Handels- og næringsdepartementet til allmøte. Departementets 200 ansatte hadde 30 kolleger på jobb 6 etasje i R4 fredag ettermiddag.

Det er den bygningen som sto nærmest varebilen Anders Behring Breivik hadde parkert for å sprenge kvartalet i lufta.

– Selv var jeg langt unna. Men det var forferdelig å sitte i Portugal å se på fjernsynsbilder at røyken veltet ut av kontorene våre og tenke på at der var mange av mine kolleger på jobb, sier Giske til Adresseavisen.

På beina

Departementet har fått ny midlertidig lokalisering hos den underliggende etaten Innovasjon Norge. Selv om de må flytte videre i løpet av noen uker, sier Giske at han er stolt over at departementet, med blant annet den viktige eierskapsavdelingen, er fult ut operativt og beslutningsdyktig.

– Et operativt departement med sitt embetsverk tilbake i virksomheten er det praktiske beviset på Breivik ikke har klart å ødelegge demokratiet vårt. Når statsministeren snakker om at demokratiet må bestå, viser vi nå med praktisk utførelse at terroren ikke har virket, sier Giske.

Politisk angrep

Flere av departementets ansatte gikk rett fra eksplosjonsruinene i regjeringskvartalet til krisestab på et nærliggende hotell fredag ettermiddag.

For Giske og hans medarbeidere vil de første dagene gå med på å holde julene i sving.

Men også til å ta vare på hverandre. Alle er berørt. Kollegaer fra andre departement er fortsatt savnet i ruinene i regjeringskvartalet. Og det hersker usikkerhet rundt situasjonen på Utøya.