Sondre Kjøren kjempet for det han trodde på. Orkdalingen var engasjert innen politikk, idrett og kulturliv.

Torsdag klokken 18 bekreftet politiet at 17-åringen er en av de drepte fra terrorangrepet på Utøya, da 24 nye navn på terrorofre ble frigitt.

– Sondre var et stort politisk aktivum. Han hadde en helt spesiell evne til å få med seg andre, og ville ha nådd langt i politikken, sier stortingsrepresentant Jorodd Asphjell.

Han kjente Sondre Kjøren og familien svært godt.

- En ledertype

– Vi bor bare et steinkast unna hjemmet hans, og mine sønner har vært mye på besøk hos dem. Tapet av Sondre er selvsagt svært tungt, sier Asphjell.

Sondre Kjøren var en blid og omgjengelig gutt, og svært godt likt.

– Han var en ledertype i positiv forstand. Folk trivdes i hans selskap. Sondre fikk ting til å skje. Han var en gutt som jeg gledet meg til å bli bedre kjent med og følge i sitt politiske engasjement for lokalsamfunn og i AUF, sier Asphjell.

Spilte selv gitar

Sondres venn Sturla Fagerli Larsen fremhever Sondres musikkinteresse

– Han fulgte lokale band tett, elsket konserter og spurte veldig mye om hvordan det gikk med oss. Selv spilte han gitar og det hendte vi spilte litt sammen. Det fine med Sondre var også at han raskt kastet seg rundt for å bli med på ting. Han var veldig åpen for nye impulser, sier vennen.

Før han ble drept, bidro Sondre Kjøren til at hjemkommunen ble en aktiv støttespiller til musikkfestivalen Vannspeilet. Sveinung Sundli møtte Sondre mens han forberedte festivalen.

- En viktig brikke

– Jeg var på utkikk etter engasjerte orkdalinger, og som leder av ungdomsrådet kom Sondre raskt inn i bildet. Han ble en av de viktigste brikkene for å få til festivalen. Sondre holdt innlegg i kommunestyremøtet og skrev mye på debattsidene i lokalavisa, sier Sveinung Sundli, og legger til:

- Jeg ble imponert over hans gode sosiale teft og at han var så handlingskraftig. Rett og slett en skikkelig kul og oppegående ungdom, sier Sundli.

I tillegg til interessen for politikk og lokalt kulturliv var han også svært fotballinteressert. Til høsten skulle han være utvekslingselev på en skole i Skottland.

Da Adresseavisen hadde en reportasje om bygdestriden i Orkdal i Uke-Adressa, fremsto Sondre Kjøren som en forsonende kraft. Han uttalte at han hadde fått nok av kranglingen og ba de voksne om å skjerpe seg.

Sondre Kjøren (17) fra Orkdal blir beskrevet som et politisk talent som kunne ha nådd langt. 17-åringen ble drept i terrorangrepet på Utøya. Foto: PRIVAT / RUNE PETTER NESS
Foto: Rune Petter Ness
Sondre Kjøren (17) fra Orkdal blir beskrevet som et politisk talent som kunne ha nådd langt. 17-åringen ble drept i terrorangrepet på Utøya. Foto: SCANPIX / PRIVAT
Foto: SCANPIX / PRIVAT