Leter etter video av massakren på Utøya

Hver centimeter av Utøya, hvert telt, sovepose, hvert eneste kamera og minnebrikke granskes av politiet. De leter etter det som kan være terroristens egen dokumentasjon av massedrapene.

Saken oppdateres.

En rekke vitner har forklart til politiet at Anders Behring Breivik hadde med seg videokamera til Utøya, og at han filmet mens han drepte for fote.

I tillegg har Behring Breivik i sitt manifest skrevet om viktigheten av å dokumentere sine angrep.

Politiet bekrefter at de jobber ut fra en teori om at massedrapene kan være filmet, og leter etter Breiviks kamerautstyr.

- Vi er kjent med at det gjennom media har kommet slike vitneobservasjoner. I hans såkalte manifest står det beskrevet dette med kamera og viktigheten av å dokumentere, sier Hjort Kraby til Adresseavisen.

Kan være samlet inn

Politiet har sikret seg flere hundre kamera, mobiltelefoner og lagringsenheter fra Utøya. Hvert eneste bilde, hver videosnutt analyseres av et eget etterforskningsteam på politihuset på Grønland i Oslo.

– Vi har ennå ikke funnet noe kamera som helt uttrykkelig viser at her har siktede vært, eller har brukt. Men vi utelukker ikke at det kan dukke opp. Det er gjort en rekke beslag av kamera på Utøya, men det er for tidlig å si om noen av dem tilhører siktede, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Kan være gjemt

For etterforskerne er det av avgjørende betydning at man finner og får kontroll på en eventuell dokumentasjon av drapene på Utøya. Dersom Behring Breivik har laget filmopptak, slik han beskriver i sitt såkalte manifest, vil det være katastrofalt om en slik video skal komme uvedkommende i hende.

Før Utøya frigis til AUF vil politiet være 100 prosent sikre på at en slik video ikke fortsatt er gjemt et sted på øya, og kan etterpå plukkes opp av eventuelle støttespillere av den terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Tidligere har politiet uttalt at de har vært usikre på om Behring Breivik hadde med kamera til Utøya. Men etter det Adresseavisen forstår har politiet fått så mange vitneobservasjoner på det motsatte, at de fortsatt mener de er nødt til å fortsette denne kartleggingen.

Hver centimeter undersøkt

Politiet har lett gjennom hver centimeter av den lille øya i Tyrifjorden for å sikre bevis i straffesaken mot Anders Behring Breivik. Hver tomhylse fra hans to våpen er plukket opp, fotavtrykk er sikret, blodspor er kartlagt og sendt til analyse. Samtidig har tekniske etterforskere lett etter gjerningsmannens påståtte dokumentasjon av ugjerningen i form av kamera og eller minnebrikker.

Alle brikkene i dette enorme puslespillet skal gi etterforskerne et samlet bilde av de grusomme minuttene på Utøya 22. juli. Så mye som mulig av alt som skjedde fra siktede kom i land med ferja, til han ble pågrepet av politiets Delta-tropp, skal analyseres, kartlegges og til sist danne bevisrekken mot den terrorsiktede 32-åringen.

Fortsatt mye igjen på øya

Politiet sier til Adresseavisen at det fortsatt finnes masse personlige eiendeler fra de omkring 570 AUF-erne igjen på Utøya. Telt, soveposer og annet personlig utstyr står fortsatt igjen i teltleiren.

– Det kan være at det i et telt eller en sovepose er lagt ting som kan tilhøre siktede i saken. Derfor går vi gjennom alle minnebrikker, alle bilder som er tatt, alle kamera. Den tekniske undersøkelsen på Utøya er avsluttet, men det gjenstår fortsatt mye arbeid for å gå gjennom alle funnene, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

 
 
På forsiden nå