Terrorsiktede Anders Behring Breivik var selv til stede i fengslingsmøtet ved Oslo Tinghus. Rettsmøtet startet klokka 13, og ble avsluttet etter rundt en halvtime.

Geir Lippestad, forsvarer til Anders Behring Breivik, møtte media utenfor rettssalen etter at fengslingsmøtet var hevet.

- Det er besluttet referatforbud fra rettsmøtet. Siktede forklarte seg om sin situasjon i isolasjon. Han fremsto rolig i retten. Det fremgår i sakens natur at det er tungt å sitte isolert, sier Lippestad.

- Opptrer rolig

- Oppførselen er den samme. Han opptrer rolig og han hadde noen synspunkter som jeg ikke kan gå innpå. Det handlet om isolasjonen, sier han.

Det var ikke rom eller anledning å spørre om Breivik angret eller ønsket å beklage terrorhandlingene.

- Hensikten med de to telefonoppringningene var å kapitulere. Men dette temaet har heller ikke vært en del av rettsmøtet, sier Lippestad videre.

Sammen med sin klient skal Lippestad gå gjennom avhøret på Utøya de neste dagene. Lippestad sier videre at siktede ønsker å være til stede på alle rettsmøter og vil samarbeide med politiet i avhørene fremover.

- Ingen ydmykhet

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt var også til stede i retten.

- Min første reaksjon er at han var totalt fraværende i ydmykhet. Han er også helt fraværende når det gjelder oppfattelsen av de lidelser han har påført mennesker, sier han.

- Han er bare opptatt av sin egen sak, og ikke de pårørende. Det blir en utfordring for de sakkyndige, mener Klomsæt.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen hadde følgende karakteristikk av siktede:

- Rettsmøtet fremsto som et helt vanlig rettsmøte. Breivik var uberørt og rolig. Det ble et kort og greit rettsmøte, sier hun.

- Vil se ham i øynene

Oslo tingrett vil holde en pressekonferanse klokka 15 hvor kjennelsen vil bli lest opp.

Foruten siktede, påtalemyndighet, dommer og forsvarer, var det også flere bistandsadvokater i fengslingsmøtet. Brynjar Nielsen Meling, Mette Yvonne Larsen, Sigurd Klomsæt og Siv Hallgren representerer flere av de fornærmede.

- Jeg vil møte vedkommende, se ham i øynene og få en forståelse av hvem han er, sa Sigurd Klomsæt til TV2 Nyhetskanalen før han gikk inn i rettssalen

Dagens rettsmøte i Oslo Tinghus fremstår som et kjærkomment avbrekk for Breivik. Isolasjonen fremstår som et stadig større problem for terrorsiktede Breivik.

- Han opplever isolasjonen som tung og vanskelig, derfor ønsker han at den skal oppheves, sa forsvareren før fengslingsmøtet.

Kjørt i pansret bil

Følget med terrorsiktede Anders Behring Breivik ankom Oslo tingrett like før klokka 11 fredag formiddag.

Som sist ble Breivik fraktet inn i tinghusets underjordiske ankomst, i pansret bil og fullt politioppbud.

Breivik ble 25. juli varetektsfengslet i åtte uker til 26. september og ilagt fullstendig isolasjon i fire uker, fram til 22. august.I etterkant har det kommet frem at siktede har sittet ulovlig isolert i Ila fengsel i to uker.

Kjennelsen ble imidlertid ikke anket. Breivik ønsket ikke å anke, opplyste hans forsvarer, Geir Lippestad.

Ikke forberedt på isolasjon

Dagens rettsmøte skal behandle politiets begjæring om fire nye uker i full isolasjon for den terrorsiktede 32-åringen. Politiet har nå bedt retten om å få utvide isolasjonstiden med fire uker.

Breivik har overfor både politiet og sin advokat Geir Lippestad flere ganger gitt utrykk for at nettopp virkningen av å være fullstendig isolert, var noe han ikke var forberedt på.

Derfor har det vært fullstendig uaktuelt for Breivik å godta politiets ønske om å avvikle rettsmøte som en forenklet kontorforretning – uten oppmøte i Oslo tingrett.

Lukkede dører

Politiet hadde på forhånd bedt om at rettslokalet skulle lukkes for presse og tilhørere, og fikk onsdag medhold i dette kravet av tingrettsdommer Hugo Abelseth. Dette ble anket til lagmannsretten, men anken ble forkastet i 11-tiden.

Sorenskriver Geir Engebretsen sa til TV2 Nyhetskanalen at det er hensynet til etterforskningen som gjør at dørene blir lukket.

- Det er fare for spredning av informasjon som kan skade etterforskningen dersom media er til stede. I rettsmøtet vil det være dommer, påtalemyndighet, forsvarer, siktede og bistandsadvokater, sier han.

Ikke kjole og hvitt

Før sitt første fengslingsmøte, søkte Anders Behring Breivik om å få gå i uniform. Det fikk han ikke.

Denne gangen har han fått blankt avslag på ønsket om å stille i rettsmøte iført kjole og hvitt.

I dag er derfor planen å gjennomføre rettsmøte iført mørk dress.

– Min klient ønsket å stille i kjole og hvitt. Det fikk han ikke. Han vil derfor stille i mørk dress i stedet, sa Breiviks advokat Geir Lippestad onsdag.

Oslo tingrett mente det kunne virke «unødvendig forstyrrende, krenkende og provoserende».

- Alminnelig pent antrekk er tilstrekkelig til å vise at han tar rettsprosessen på alvor, skriver tingrettsdommer Hugo Abelseth i beslutningen.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ankommer fengslingsmøtet i Oslo tinghus fredag. Foto: SCANPIX
Politiet sperret inngangen til rettssalen der Anders Behring Breivik ble fremstilt under fengslingsmøtet i Oslo tinghus fredag. Foto: SCANPIX
Bistandsadvokat sigurd Klomsæt var til stede under fengslingsmøtet til Anders Behring Breivik. Han mente det var null ydmykhet å spore hos siktede. Foto: Øijord, Thomas Winje
Foto: Øijord, Thomas Winje