Breivik kan bli tiltalt for 1000 drapsforsøk

I tillegg til 77 detaljerte tiltalepunkter for hvert eneste drap, kan Anders Behring Breivik bli tiltalt for nærmere 1000 overlagte drapsforsøk.

Saken oppdateres.

Også disse beskrives enkeltvis og i detalj, bekrefter politiet.

– Det er nå bestemt at vi også skal beskrive hvert enkelt drapsforsøk. Det kan bli nærmere 1000 enkeltstående tiltalepunkter for overlagte drapsforsøk, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

77 drap

En av verdens mest grusomme terrorhandlinger gjort av en enkeltperson vil få en av verdens mest omfattende tiltalebeslutninger når saken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik kommer opp for Oslo tingrett neste høst.

Fra før har politiet varslet at Breivik skal tiltales for 77 ulike overlagt drap – og at drapshandlingene enkeltvis skal beskrives i selvstendige tiltalepunkter.

Nå bekrefter politiet overfor Adresseavisen at de også planlegger med at hver eneste av de fornærmede overlevende fra fredag 22. juli også skal inn som selvstendige, enkeltvise tiltalepunkt på overlagte drapsforsøk når statsadvokaten tar ut endelig tiltale en gang til neste år.

Til nå har politiet antatt at så mange som 1000 kan være direkte berørt av terroraksjonene i regjeringskvartalet og på Utøya.

Detaljert om overlagte drapsforsøk

Politiadvokat Pål Hjort Kraby bekrefter at den svært omfattende etterforskningen og det enorme tiltalearbeidet blir mer omfattende enn antatt.

– Det er statsadvokatene som skal ta ut endelig tiltalebeslutningen. Men i tillegg til de enkeltstående tiltalepunktene for overlagte drap, er det også nå bestemt at vi skal forsøke å beskrive hvert enkelt drapsforsøk. Det kan dermed bli opp mot 1000 enkeltstående tiltalepunkter for overlagt drap, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Adresseavisen.

Arbeidet med å systematisere detaljene og omstendighetene rundt de åtte drepte i regjeringskvartalet og 69 på Utøya pågår allerede for fult.

Under rekonstruksjonen med Breivik på Utøya forrige lørdag, forklarte den terrorsiktede seg i detalj om sine drapshandlinger.

Kjenner omfanget

Men Breivik skal også ha forklart seg om skuddene som skadet eller ikke traff, får Adresseavisen opplyst.

Denne informasjonen skal nå bli sammenholdt med informasjon som kommer inn gjennom avhør og tekniske funn som allerede er sikret fra Utøya.

Politiet har blant annet kartlagt og samlet samtlige patronhylser fra Breiviks skyting.

Hjort Kraby sier til Adresseavisen at politiet har god oversikt over hvor og hvilke skudd Breivik løsnet på Utøya, men vil foreløpig ikke oppgi omfanget av skytingen til Breivik på Utøya.

– Vanskelig i Oslo

Hjort Kraby sier til Adresseavisen at oversikten over antallet fornærmede og det som kan karakteriseres som overlagte drapsforsøk fremstår som mer avklart på Utøya enn i regjeringskvartalet.

– Ungdommene som overlevde Utøya, campinggjestene som ble skutt på når de reddet folk ut i vannet og andre som var i området og ble skutt mot kan alle regnes som fornærmede. Her vil vi nok antallet være opp mot 700.

– Vil alle som politiet i dag omtaler som fornærmet bli inkludert i en tiltaleliste med forsøk på overlagt drap?

– Det er det vi tar sikte på nå. Vi har i tillegg en rekke fornærmede i regjeringskvartalet. Her er vi ikke sikre på antallet ennå. Og her vil vi nok få vanskelige avgrensninger, sier Hjort Kraby.

««Sadistisk torturmetode»»

Anders Behring Breivik ble i går formiddag fraktet til Oslo tinghus, der tingretten behandlet spørsmål om videre isolasjon av Breivik bak lukkede dører.

Politiet fikk medhold i fullstendig isolasjon i fire nye uker. Oslo tingrett sa seg enig at det fortsatt er fare for bevisforspillelse.

Tingrettsdommer Hugo Abelseth forklarte, litt oppsiktsvekkende, også om Breiviks synspunkt på det å være isolert:

Siktede har i dagens rettsmøte forklart at han opplever isolasjon som «kjedsom og monoton, og som en sadistisk torturmetode».

Forsterket vakthold

Av flere som var til stede i rettsmøtet, blir Breivik beskrevet som «fortsatt rolig, litt preget, men fokusert»». Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt beskriver breivik som ««fullstendig uberørt i forhold til sine gjerninger og utelukkede opptatt av sin egen situasjon»».

Politiet brakte Breivik til Tinghuset med forsterket ytre og indre vakthold. Brevik var hele tiden iført håndjern festet til kroppen med belte, i tillegg til fotjern. Den innerste sikkerheten var i går bemannet av personell fra beredskapstroppen.

– Har dere trappet opp sikkerheten rundt Breivik på grunn av Breivik eller utenforstående trusler?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Men vi vet han har tilstått og tar derfor ingen sjanser, sier Hjort Kraby.

 
På forsiden nå