Minuttet da Norge sto stille

Klokka tolv ble terrorofrene minnet i en nasjonal stillhet.

Saken oppdateres.

Mandag klokka 12.00 ble det holdt ett minutts nasjonal stillhet etter terrorangrepene på Utøya og regjeringskvartalet.

Mellom 500 og 700 stilte seg seg opp rundt Olav Trygvasson-statuen på Trondheim torg. Tankene gikk til ofrene og deres familier.

Adressa.nos reporter på stedet forteller at byen stoppet opp. Taxisjåfører slo av motorene, folk så på blomsterhavet og holdt hverandre i hendene.

Vår Frue kirke og Nidarosdomen slo noen slag før og etter minuttet.

Folk over hele landet la vekk sine gjøremål og sørget over de mange som mistet livet i den ubegripelige hendelsen fredag ettermiddag.

Kongehuset og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) signerte deretter en offisiell kondolanseprotokoll som legges ut i universitetsaulaen.Stoppet fly og tog

Det var mange institusjoner, etater og firma som oppfordret til å vise respekt overfor ofrene og de pårørende.

– Av respekt for markeringen har vi besluttet å stanse all togtrafikk i ett minutt, sier fungerende jernbanedirektør Harald Nikolaisen.

Alle togene i hele landet vil delta i markeringen, og de vil få rødt lys i ett minutt klokken 12.

Avinor oppfordrer til ett minutts stillhet ved alle selskapets lufthavner fra klokken 12. Oppfordringen går til både passasjerer og ansatte.

I forbindelse med markeringen vil det også iverksettes tiltak for å begrense flytrafikken rundt det aktuelle tidsrommet.

Norden deltar i sorgen

I alle de øvrige landene i Norden skal det holdes ett minutts stillhet mandag, samtidig med Norge, i respekt for ofrene for terrorangrepene i Norge.

Tragedien i Norge var ikke bare et meningsløst og feigt angrep på uskyldige mennesker. Det var et angrep på selve de verdiene som våre land bygger på, sier den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen.

Også den svenske regjeringen oppfordrer til ett minutts stillhet i Sverige, og det samme skjer i Finland og på Island.

Markeringen skjer på samme tid som markeringen i Norge mandag.

Butikkene i Midtbyen holdt stengt

Mercur er et av sentrene som vil stenge fullstendig på ettermiddagen før fakkeltoget, og de markerte også ett minutts stillhet klokken tolv.

- Alle butikkene skal tømmes for folk, gitrene skal dras ned og det oppfordres til at alle samles i fellesarealene klokken 12. Vi har veldig mange unge folk som jobber her, som har lyst til å delta på markeringene, og da respekterer vi selvsagt det, sier senterleder Anette Vinje.

Flere stenger

Lignende markeringer vil finne sted på alle de kjøpesentrene adressa.no har snakket med mandag formiddag.

De respektive senterledere for Trondheim Torg, Byhaven og Solsiden opplyser alle at rulletrapper og musikk i butikker vil bli avslått klokken tolv, samt at sentrene i sin helhet stenges klokken 17.30.

Midtbygruppen, som består av omtrent 220 medlemsbedrifter, opplyser også til adressa.no at de har sendt ut melding om å stenge sine butikker klokken tolv

Det samme gjelder Statens vegvesen og NSB, som stanser all aktivitet klokken 12 for et nasjonalt minutts stillhet. Det opplyser de gjennom sine pressetjenester.

 
 
 
 
 
På forsiden nå