Politiet frykter Breivik skal sende kodede meldinger i retten

Kan sende meldinger til medsammensvorne.

Saken oppdateres.

Oslo tingrett har mottatt begjæring om at fengslingsmøtet mot Anders Behring Breivik (32) lukkes før retten settes. Politiet frykter han skal sende kodede meldinger til sine meningsfeller.

Vanligvis slipper presse og publikum inn til et rettsmøte, for så å eventuelt bli kastet ut igjen hvis dommeren beslutter lukket rett. Breivik ønsker selv å holde fengslingsmøtet for åpne dører og vil også komme utkledd i uniformen til den europeiske, antimuslimske ridderordenen han hevder å representere.

I det lange skriftet han la ut på internett fredag, har siktede også lagt detaljerte planer for det rettslige etterspillet i etterkant av terrordåden. Etter det NTB erfarer, frykter politiet at Breivik vil benytte rettsmøtet mandag til å sende meldinger til enten medsammensvorne eller andre i hans nettverk.

Finn Abrahamsen, tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, uttalte til NRK søndag at han mener dette er en av to mulige grunner politiet kan angi for å begjære lukkede dører i denne saken.

Vil begrunne drapene

Den siktedes forsvarer, Geir Lippestad, fortalte søndag at terrorsiktede Anders Behring Breivik ønsker å forklare mediene bakgrunnen for at han mente det var nødvendig å utføre terroraksjonen og massakren på Utøya.

Sikkerhetssjef Arne Kvanvig i tinghuset sier til NTB at fengslingsmøtet for terrorsiktede setter preg på all virksomhet i tinghuset.

– Politiet har overtatt sikkerheten på hele huset i forbindelse med fengslingsmøtet. Vi forsøker å gjennomføre den daglige driften ellers. Det er faktisk noen andre rettsmøter som foregår og fengslinger skal gjennomføres, sier Kvanvig til NTB.

Tingretten er nærmest beleiret av medier fra inn- og utland og foran hele hovedinngangen står TV-teamene tett for å videreformidle fengslingsmøtet. Litt etter klokka ti mandag formiddag ble alle fotografer som oppholdt seg i bygningen anmodet av politiet om å gå ut og plassere seg på utsiden.

Frykter lynsjestemning

Politiet frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i tingretten når den terrorsiktede skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 mandag ettermiddag. Det vil derfor bli et massivt politioppbud for å sørge for 32-åringens sikkerhet.

– Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt fram og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

Normalt er kjennelsen fra fengslingsmøter offentlig, men det er ikke kjent hva retten vil gjøre i dette tilfellet. Det er referatforbud fra alle fengslingsmøter med mindre dommeren opphever forbudet.

Dommer avgjør

Det er tingrettsdommer Kim Heger som vil avgjøre om mandagens fengslingsmøte skal være lukket. Aktor er politijurist Christian Hatlo.

Politiet vil kreve at den siktede blir varetektsfengslet i åtte uker. 32-åringen har erkjent de faktiske forhold, men innrømmer ikke straffskyld.

– Han mener selv at han ikke kan straffes for det han har gjort. Han sier det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig for å få endret samfunnet, sier Lippestad.

 
På forsiden nå