- Noe vi bare har sett på film

Brannmennene løpte mot strømmen, og inn i de utbombede byggene.

Saken oppdateres.

Mens skrekkslagne bomberammede desperat forsøkte å komme seg vekk fra området, løp John Henrik Francke og brannkollegene inn i de utbombede byggene.

- Synet var noe du egentlig bare har sett på film. Det var krigslignende tilstander, med skadde mennesker, panikk og rop. Det var mange enkeltsituasjoner vi kjente igjen fra tidligere oppdrag, men det var nytt å få alt på en gang - og over et stort geografisk område, sier brigadesjefen ved hovedbrannstasjonen på Oslo.

Han ankom det eksplosjonsrammede Regjeringskvartalet kun tre til fem minutter etter at det smalt klokken 15.26 fredag. Først tok Francke og kollegene seg inn i R4-bygget for å begrense brannen fra sjetteetasjen. Skadde og blødende mennesker ble båret vekk, noen ble kjørt til legevakta, andre trengte førstehjelp på stedet.

Sprengte 20 kjøreporter

Samtidig var eksplosjonen så kraftig at alle brannstasjonens 20 kjøreporter, som ligger én etasje under bakken for Grubbegata, er ødelagte. Bare flaks gjør at ingen befant seg i portrommene da glassbitene blåste innover.

- Det er et under at ingen ble skadde her inne, sier han inne i hallen hvor brannbilene står oppstilt på rekke og rad.

Selv var Francke på vei tilbake til stasjonen fra et oppdrag da det smalt.

- Aldri vært borti lignende før

I går hadde de to informasjonsrunder.

- Dykkerne har nok hatt den tyngste innsatsen blant våre mannskaper. Ingen har vært borti noe lignende før, sier brigadesjefen.

I går gikk Franckes tanker til ofrene og til ungdommene som opplevde marerittet på Utøya.

- De vil få store utfordringer i livet. Vi tenker mye på dem.

 
 
På forsiden nå