Massakren var plan B

Anders Behring Breivik skriver at han først prøvde å finansiere markedsføringen av sitt ideologiske manifest med aksjespekulasjon. Da han tapte stort på det, gikk han over til plan B, som endte med massedrap.

Saken oppdateres.

Plan A var å skaffe 25 millioner kroner som skulle gå til å bygge opp en europeisk anti-islamsk organisasjon. Det går fram av Breiviks manifest «2083 – A European Declaration of Independence». Ett av formålene med en slik organisasjon skulle være å spre manifestet, skriver Finansavisen.

Breivik skal ha startet finansieringsfasen i 2002 med et enkeltmannsforetak i eget navn, som tre år senere skiftet navn til E-Commerce Group og hadde syv ansatte i fem land.

I 2005 hadde han bygget opp en kapitalbase på 4 millioner kroner. De tre neste årene skal Breivik ha tapt 2 millioner kroner på spekulasjon i aksjer og råvarer. Det var angivelig da han gikk over til plan B – en militær operasjon som virkemiddel for å skape oppmerksomhet rundt manifestet.

Den terrorsiktede nordmannen sparte penger ved å flytte hjem til moren sin og selge eiendeler, i tillegg til at han skaffet seg flere kredittkort. De siste månedene før terroraksjonen slet han mer og mer med finansene.

«Jeg var i en alvorlig kredittskvis (...) Dette problemet kunne sabotere hele prosjektet», skriver Breivik i dagboknotatene 17. juni.

 
På forsiden nå