- Nå må vi stå samlet som én nasjon

Før det var kjent at gjerningsmannen var norsk, ringte journalister til Mehtab Afsar i Islamsk Råd og spurte om han kanskje visste hvem som sto bak?

Saken oppdateres.

I går tok han til tårene da han etter en uke på jobbreise i Tanzania kom hjem til en hovedstad preget av blomster og mennesker i sorg.

- Det er ikke slik man ønsker å se byen sin, sier han, sterkt preget.

Flere dager etter terrorangrepet som rystet Norge er det en lang kø av mennesker som vil inn i Oslo domkirke for å tenne lys for ofrene.

Annen debatt

- Jeg trodde først ikke det var sant. Det var kusina mi som fortalte meg om eksplosjonen. Hun var 60- 70 meter fra bomben, sier generalsekretæren i Islamsk råd Norge til Adresseavisen.

I går deltok han i en rekke støttemarkeringer for ofrene.

- Tror du situasjonen for muslimer ville vært annerledes i dag om en muslim hadde stått bak?

- Uten tvil. Det hadde blitt vanskeligere, debatten hadde kanskje vært annerledes. De første fem-seks timene før man visste mannens identitet, fikk jeg mange telefoner fra norske journalister. Jeg ble spurt om jeg kunne ha kjennskap til hvem det kunne være. Men jeg ønsker ikke å fokusere på etnisitet. Hele nasjonen er rammet. Det viktigste vi kan gjøre er å stå samlet som en nasjon i den sårbare og smertefulle situasjonen vi er i, sier han.

- Min trygge havn

Kona Nazish Khan er også preget.

- Dette er helt forferdelig. Jeg er født og oppvokst i Norge. Dette er min trygge havn, det er hjemlandet mitt, sier hun.

Anders Behren Breiviks holdninger til muslimer vekker bekymring.

- Det er skremmende med en person som viser så mye hat. Jeg blir bekymret for mine barns fremtid. Min datter sa: "Mamma, vi er muslimer. Er det oss han ønsker å drepe," sier moren om femåringen, som også har fanget opp nyhetene.

Rørende samhold

Da hun hørte om eksplosjonen fredag, og før det var klart hvem som sto bak, ble hun redd.

- For meg er handlingen like ille om det er en nordmann eller en som har en annen etnisitet. Men før det ble klart hvem som sto bak, var jeg livredd for barna og gruet meg til å gå ut selv, sier hun.

Samtidig gir all samholdet og støtten folk viser hverandre i disse tunge dagene, henne håp.

- Det var sterkt å være på rådhusplassen på mandag. Og jeg er så stolt over hvordan regjeringen vår håndterer dette, og av Jens Stoltenberg. Det er veldig rørende å se hvordan folk står sammen, sier hun før familien går inn i domkirken for å tenne lys for ofrene.

 
 
 
 
 
På forsiden nå