– Norgeshistoriens mest uhyrlige tekst

Filosofiprofessor Lars Fredrik Svendsen mener Anders Behring Breiviks 1500 sider lange manifest er norgeshistoriens mest uhyrlige tekst.

Saken oppdateres.

Anders Behring Breivik ser på seg selv som en ridder, men dreper uskyldige og utleverer sine venner og familie, skriver filosof Lars Fredrik Svendsen i en kronikk i Svenska Dagbladet.

LES OGSÅ: Behring Breivik avhørt i nesten ti timer

Det er bare ett av mange eksempler på skrikende selvmotsigelser i massemorderens såkalte manifest.

– Verden har aldri sett en aktør som Anders Behring Breivik før. Man kan peke på noen likheter her og der, men det å produsere et manifest på 1500 sider, og så framstille massemordet som en markedsføring av manifestet, det er uten sidestykke, sier Lars Fredrik Svendsen til Dagbladet.

LES ALT OM TERRORANGREPET HER

– Utrolig tomt

Svendsen er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen og har blant annet skrevet boka «Ondskapens filosofi». Han har lest seg gjennom hele manifestet til Anders Behring Breivik og har mandag en kronikk på trykk i Svenska Dagbladet under tittelen «De obegripliga dådens tanklösa manifest».

Et av det viktigste poengene til Svendsen er å avkrefte ryktet om Anders Behring Breiviks intellektuelle kapasitet.

– Ryktene om hans intellektuelle begavelse har vært betydelig, betydelig overdrevet. De filosofiske verkene han fører opp blant sine favorittbøker og som han smykker teksten med sitater fra, har han ikke forstått stort av. Det er en merkelig tekst å lese, fordi det er så utrolig tomt. Det er ingen hjemme i den teksten, det er bare posering, utfall og innfall. Han er ingenting. Han er bare ekstremt høy på seg selv og uhyre forfengelig, sier Svendsen.

Lite samsvar

Også den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp har lest igjennom Breiviks manifest, og ble sterkt berørt av det.

– Breivik er ekstremt selvelskende, og gjør seg selv til en opphøyet Gud. Jeg har aldri sett et selvbiografisk manifest som er så omfattende. Det var svært ubehagelig å trenge så dypt inn i hodet hans, sier Ranstorp til bt.no.

Ranstorp mener Breiviks oppfatning av seg selv og sitt liv, overhodet ikke stemmer med virkeligheten.

– Breivik eksisterer nesten kun virtuelt. Livet hans online har lite med virkeligheten å gjøre. Han er tydelig svært sosialt intelligent når det gjelder en evne til å lure sine omgivelser. Dobbeltlivet han har levd mens han planla terrorhandlingene er nesten utrolig, sier terrorforskeren, som betegner Breivik som en «mestermanipulatør».

 
På forsiden nå