- Vil gjøre Norge til et tryggere land

22. juli-kommisjonen ferdig med sitt første, intense møte

Saken oppdateres.

Problemstillinger og habilitet var de viktigste spørsmålene på det første møtet til 22. juli-kommisjonen på Gardermoen torsdag.

– Vi har jobbet veldig intenst med spørsmålet om hvordan vi kan identifisere de viktigste problemstillingene vi kan lære av 22. juli for å gjøre Norge til et tryggere land, sier lederen i kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv

Diskuterte egen habilitet

22. juli-kommisjonen møttes for første gang torsdag. I tillegg til å prøve å identifisere de viktigste problemstillingene kommisjonen skal jobbe med, har de også diskutert spørsmål omkring sin egen habilitet og uavhengighet.

- Viktige diskusjoner

– Vi har diskutert uavhengighet og habilitet for å se om det er noe som kan skape spørsmål omkring dette. Enhver som har kompetanse på dette området, er på en måte tilknyttet det, så vi mente det var viktig å diskutere dette, sier Gjørv.

LES OGSÅ: - Det blir tungt arbeid

Sammensatt kommisjon

22. juli-kommisjonen estår av ti personer, med Alexandra Bech Gjørv som leder. Gjørv bor på Inderøy i Nord-Trøndelag, og er svigerdatter av avdøde Inger Lise Gjørv, som blant annet var fylkesmann i Nord-Trøndelag.

Da Stoltenberg presenterte kommisjonen 12. august, var det fortsatt usikkert hvem som blir det siste medlemmet.

Tirsdag denne uken kunngjorde Regjeringen at det siste medlemmet er Stefan Gerkman, politioverinspektør i innenriksdepartementet i Finland.

Statsviter som sekretæriatsleder

Bjørn Otto Sverdrup (43) er i dag ansatt som sekretariatsleder for 22. juli-kommisjonen. Sverdrup er statsviter og kommer fra stillingen som kommunikasjonsdirektør og del av ledelsen for Statoils internasjonale virksomhet.

Sverdrup er født i Kristiansund og sønn av avdøde stortingsrepresentant Ingvard Sverdrup (H) og Brita Sverdrup. Han er gift med siviløkonom Inger Heiberg som er ansatt i en administrativ stilling ved Oslo universitetssykehus. Sverdrups tvillingbror, Ulf Sverdrup, leder sekretariatet for Europa-utredningen i UD og er påtroppende leder av NUPI. Hans søster, Liv Astrid Sverdrup, er i ledelsen ved Nobel-senteret i Oslo.

Sverdrup er tidligere kollega av Alexandra Bech Gjørv i Statoil og Hydro. Han er, via sin kone, i omgangskrets med Gjørv. Sverdrup er innvilget permisjon fra Statoil under perioden som sekretariatsleder for 22. juli-kommisjonen.

 
På forsiden nå