Nekter for å ha vært Breiviks mentor

Britiske Paul Ray kom til Norge i dag.

Saken oppdateres.

Briten Paul Ray, som terrorsiktede Anders Behring Breivik henviser til som sin inspirator og mentor, nekter for å ha hatt noe som helst med Breivik å gjøre.

– Jeg har aldri snakket med ham eller hatt kontakt med ham på noen annen måte, og jeg har på ingen måte vært hans mentor, sa Paul Ray til NRK etter at han hadde landet på Gardermoen.

Bloggeren Paul Ray, som egentlig heter Paul Sonato, landet på Gardermoen onsdag ettermiddag for å la seg avhøre av politiet i forbindelse med at terrorsiktede Anders Behring Breivik henviser til ham som sin mentor i sitt såkalte manifest.

– Ingenting med meg å gjøre

Den 35 år gamle briten er tidligere medlem av den islamfiendtlige gruppen English Defence League. Ifølge nyhetsbyrået Associated Press er han nå bosatt på Malta, etter å ha blitt arrestert i England for snart to år siden for å ha oppfordret til rasehat.

– Jeg er her for å bevise at det som skjedde, ikke har noen ting med meg å gjøre, sa Ray til TV 2 da de møtte ham på Gardermoen før avhøret onsdag kveld.

I Breiviks såkalte manifest henvises det flere ganger til en påstått mentor, «Rikard Løvehjerte», som nordmannen skal ha fått veiledning fra. Medlemmer av English Defence League har uttalt at «Rikard» var identisk med Paul Ray, som står bak bloggen Lionheart.

– Misforståelse

Men Ray nekter for at han har vært noen mentor for den terrorsiktede. Ifølge ham skyldes det hele en språklig misforståelse.

– Han nevner Richard Lionhearted, med ed på slutten. Jeg har aldri brukt navnet Lionhearted. Jeg har kun brukt navnet Lionheart, sier briten til NRK.

Ifølge Breivik møtte han Paul Ray i London i 2002, men dette møtet nekter Ray for har funnet sted, og han har benektet ethvert kjennskap til nordmannen.

– Fjordman er mentor

Ray sa også at han ikke har lest manifestet, men at han oppfatter den norske bloggeren Fjordman som Breiviks mentor, og at mediene heller burde rette oppmerksomheten mot ham.

– Verdenspressen sier at jeg er hans mentor, men det er ikke sant. Fjordman er mentoren hans, sier Ray til TV 2.

Ray nekter overfor NRK å ta avstand fra vold, og mener det er logisk at nye terrorhandlinger kan komme fra antiislamske grupperinger i Europa.

– Fjordman hausset opp denne krigen, og Fjordman er norsk. Les det han har skrevet og så kan du selv avgjøre hvorvidt du synes det er sannsynlig at det vil bli flere angrep. Men basert på hvor ille ting er nå, mener jeg at det er logisk at det vil bli flere angrep, sier Ray til NRK.

Meldte seg selv

Ray meldte seg selv for politiet for å la seg avhøre, og han sier han er sikker på at han vil bli sjekket ut av saken. Men ifølge Dagbladet skal politiet sitte på elektroniske spor som styrker mistanken om at de to faktisk har hatt kontakt.

Paul Ray har status som vitne, og politiadvokat Christian Hatlo bekrefter at hovedgrunnen til at politiet vil avhøre ham, er at Breivik nevner han som mentor i sitt manifest.

– Dersom han ikke hadde meldt seg i Norge, hadde vi uansett ønsket å avhøre ham, sier Hatlo til NRK.

Politiet bekrefter også overfor NRK at flere andre personer som er nevnt i den terrorsiktedes såkalte manifest, allerede er blitt avhørt utenlands.

 
På forsiden nå