Sandberg krever at PST-sjefen går

Nestleder Per Sandberg i Frp mener PST-sjef Janne Kristiansen har håndtert terrorsaken så dårlig at hun må gå av.

Saken oppdateres.

Sandberg tror uansett hun er ferdig som PST-sjef. Også Høyre er kritisk.

Ifølge Per Sandberg, som også leder Stortingets justiskomité, har Janne Kristiansen gjort så mange tabber i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli at hun ikke lenger kan være sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), skriver Dagsavisen.

- Ikke kompetent

- Hun har avslørt at hun ikke besitter kompetansen som kreves for å lede PST, sier Sandberg til avisen.

Han viser blant annet til noen av Kristiansens første uttalelser etter terrorangrepene, der hun sa at selv ikke Øst-Tysklands Stasi ville ha fanget opp Breivik. Senere, i den britiske avisen Sunday Times, ble hun sitert på at Breivik hadde et klassisk arisk utseende, og at Hitler ville ha hatt plakater av ham.

LES OGSÅ: SV ut mot PST og Janne Kristiansen

- Det går ikke an å komme med sånt svada. Når man er sjef for PST må man holde seg for god til slike merkelige utsagn, sier Sandberg.

Kristiansen har senere beklaget begge disse uttalelsene, men det er ikke nok, ifølge Sandberg.

- Det skulle bare mangle, men uttalelsene avslører at hun mangler balansen som skal til for å være leder av PST, sier lederen i justiskomiteen.

- Må gå av før jul

Om ikke Kristiansen vil gå av umiddelbart, er Sandberg nokså sikker på hun uansett er ferdig som PST-sjef før året er omme.

- Stortinget settes 1. oktober, og jeg regner med at PST gir oss en grundig redegjørelse i løpet av oktober måned. Jeg er trygg på at en slik redegjørelse ikke gir henne annet valg enn å gå av før jul, sier Sandberg.

PST kommenterer ikke saken

Også Høyre er kritisk til PSTs håndtering av mulig terrorinformasjon før den 22. juli, og uttalelser til offentligheten etter terrorangrepet.

- Hva fikk PST egentlig vite før 22. juli, og hva har de gjort med opplysningene de fikk? PSTs uttalelser til offentligheten etter terroren gjør meg bekymret for hvordan etaten håndterer opplysninger den får inn, sier André Oktay Dahl (H) til Dagsavisen.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST sa onsdag kveld til Dagsavisen at Janne Kristiansen ikke var tilgjengelig for kommentar, og at PST ikke ønsker å kommentere saken.

 
 
På forsiden nå