Statsadvokatene, forsvarerteamet til Anders Behring Breivik og bistandsadvokatene møtte pressen om lag klokka 16 mandag ettermiddag.

LES ALLE SAKENE OM TERRORRETTSSAKEN HER

HER KAN DU LESE HVA SOM SKJEDDE I RETTEN MINUTT FOR MINUTT

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden svarte på spørsmål først.

Journalist fra Dagbladet fikk stille første spørsmål, og lurte på om det var noe ønske om hevn hos aktoratet.

- Jeg tror ikke ønske om hevn er særlig utpreget hos oss, sa Holden.

- Ikke riktig å kommentere tårer

Dagsrevyen spurte hvorfor Breivik gråt under propagandavideoen og hva aktoratet tenkte om oppførselen.

- Vi har ingen kommentar til opptredenen til siktede. Vi så den samme reaksjonen som dere. Det er ikke riktig å kommentere hans oppførsel i retten fortløpende til media, sa Bejer Engh.

Media spurte også om hvorfor det kom nærmere 2000 sider med dokumenter fredag før rettssaken. Forsvarer Lippestad kritiserte aktoratet i rettsalen tidligere i dag.

- Denne saken har vært etterforsket tett opptil hovedforhandling. Det er en av konseksenvene at det kom en dokumentbunke sent til forsvaret, sa Holden.

- Gir autensitet

Heidi Kultorp i Adresseavisen spurte hvorfor de valgte å spille av lydopptaket fra en av ungdommene. Lydopptaket er fra en AUF-deltaker som ringte AMK-sentralen fra skolestua mens skytingen pågikk.

- Vi synes som alle andre at det er sterkt å høre på. Det gir en autentisk beskrivelse av hvordan det var å befinne seg i kafébygget. Det tror vi er nyttig for retten, sa Holden.

- Det har vært vanskelige vurderinger. Dette har vi vurdert nøye, fram og tilbake. Dette er ikke noe vi automatisk gjør, la Bejer Engh til.

NRKs reporter spurte om hvordan de stilte seg til at Breivik ba om å få en 30 minutters tale.

- Tingrettsdommeren sa at hun ville komme tilbake med et svar i løpet av morgendagen på dette spørsmålet. Vi har ingen sterke meninger om dette, sa aktoratet.

- Krevende sak

- Hvordan er det å forholde seg til denne tungen saken, spurte en av journalistene.

- Det er krevende. Det berører også oss, men vi må håndtere dette på en profesjonell måte, sa Bejer Engh.

- Hva kan det norske folk forvente seg i morgen?

- Det vil bli en litt annen dag. Da er det Breiviks forklaring og eksaminering av ham. Det vil ikke bli like mange visuelle hjelpemidler, sa Holden.

Vil trolig forklare seg om gråtingen

Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra møtte pressen etter aktoratet.

De fikk raskt spørsmål om hvorfor Breivik gråt under propagandavideoen, men ikke under noen av de andre visuelle hjepemidlene som ble lagt frem.

- Han har gitt et svar om hvorfor han gråt. Men jeg skal ikke gå inn på klientsamtalene Han skal forklare seg de neste fem dagene, og vil sikkert komme inn på dette selv. Men rent overordnet kan jeg si at noe av forklaringen er at disse handlingene, som han selv beskriver som grusomme og nødvendige, måtte gjøres for å redde Europa fra en krig. Det var noe av dette han kjente på da videoen ble vist, sa Lippestad.

- Hvordan skal vi tolke smilet, ble spurt fra en av journalistene.

- Tolkninger av hans atferd er det ikke vi som forsvarere skal gjøre. Vi har rettssakkyndige som tar seg av dette i retten, sier Hein Bæra.

- Fornøyd med interessen

Heidi Kultorp fra Adresseavisen spurte om han hadde noen kommentarer til innledningsforedraget som ble holdt i dag.

- Det hadde han, men jeg ønsker ikke å gå inn på det her, sa Hein Bæra.

- Flere medier hevder at Breivik skal ha sagt «Det er en emosjonell film» til Hein Bæra etter at filmen ble vist. Kan du bekrefte det?

- Det er helt uaktuelt for meg å kommentere det, sa Hein Bæra til den fremmøtte pressen.

- Breivik har gitt uttrykk for i sitt manifest at en rettssak er en god måte å få ut sitt budskap. Hva synes han om rettssaken så langt, spurte en journalist.

- Han var fornøyd da det kom en ny erklæring som konkluderte med tilregnelighet. Han uttrykte at han er fornøyd med at det er interesse rundt saken.

- Puslete og med lys stemme

De koordinerende bistandsadvokatene Frode Elgesem, Mette Yvonne Larsen, Siv Hallgren var også tilgjengelig for pressen etter at forsvarerteamet til Breivik hadde trukket seg tilbake.

- Vi har gitt vårt bidrag med bevisførsel til aktoratet. Flesteparten av de vi representerer ønsker at det skal ende med at han blir funnet tilgjengelig, sa Larsen.

Hun la til at de også var i ferd med å forberede spørsmål til Breivik under hans forklaring de neste dagene.

- Noen av ofrene er opptatt av han ikke skal bli funnet tilgjengelig, men det viktigste er at dette blir behandlet på en riktig måte i retten, la Hallgren.

Bistandsadvokatene fikk også spørsmål om hvordan deres klienter hadde opplevd den første dagen i Oslo tinghus.

- Mange synes det var en lettelse å se ham Han virket liten og puslete og hadde lys stemme. Jeg spurte en del av de som var til stede i retten, og jeg tror de fleste som hørte gråten ikke tror det er fordi han synes synd på ofrene, sa Larsen.

Foto: Junge, Heiko
Foto: Junge, Heiko