Fredag 20. april

- Hadde hundre stemmer i hodet

- Jeg tenkte: «Det er nå eller aldri». Hele kroppen prøvde å kjempe imot da jeg tok frem våpenet. Hundre stemmer i hodet sa «ikke gjør det».

I retten kom det frem at Breivik hadde brukt psykologiske rop for å skremme ungdommene. 

Saken oppdateres.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

Slik beskrev Anders Behring Breivik sekundene på Utøya før han avfyrte sine første dødelige skudd, og startet massakren i Tyrifjorden 22. juli.

På den femte dagen i retten hadde Oslo tingrett kommet til det punktet i Breiviks forklaring hvor han skulle fortelle om de grusomme drapene på Utøya.

Husker lite fra kafébygget

Statsadvokat Inga Bejer Engh åpnet denne sekvensen med å la Brevik fortelle om overfarten fra Utvika til Utøya og ankomsten til øya med egne ord. Med en enorm detaljrikdom fortalte tiltalte uoppfordret og tilsynelatende enkelt om hvilke tanker han hadde, hva han gjorde og hvordan han opptrådte på veien og til Utøya, og om de første drapene der ute.

Retten fikk høre om tiltaltes massedrap på Utøya - en aksjon som varte i over 75 minutter, og som førte til at 69 mennesker mistet livet.LES MER: - Jeg bryter sammen dersom jeg fjerner skjoldet

LES MER: Dette er Breiviks terror-forbilderBreivik beskrev videre hvordan han fortsatte opp fra bryggen til kafé-bygget. Han fortalte at han husker lite fra hva som skjedde i lillesalen i bygget, men beskrev kaldt og nøkternt om hva som skjedde i den store salen. Terroristen er tiltalt for å ha drept 13 ungdommer i dette bygget.

– Fra jeg startet på bryggen havnet jeg nesten i en sjokktiltstand. Jeg visste hva jeg gjorde, men klarte nesten ikke fungere. Det var som et nødlys i et rom.

Vurderte å hakekors på brystet

Ifølge Breivik ville han skyte færrest mulig på øya.

– Målsetningen var å skremme dem. Det ene psykologiske våpenet jeg vurderte var bruken av en svær svastika (hakekors journ. anm.) på brystet – symbolet til nasjonalsosialistene. Det er en grunnleggende frykt for dette symbolet. Dette hadde vært veldig potent med tanke på å skremme dem på vannet, men det ville sende helt feil signaler. Dersom jeg omkom ville folk tenke jeg var en nasjonalsosialist, sa Breivik.

Han fortalte også at han hadde bestemt seg for å bruke psykologiske rop for å skremme.

– Jeg har lest i avhør fra AUF-ere som har fortalt hva jeg sa, men det er feil. Det jeg sa var: «Dere skal dø i dag marxister». Folk fikk helt panikk, sa Breivik.

Inne i rettssalen sitter en rekke etterlatte og overlevende fra Utøya og hører på Breiviks forklaring. På forhånd hadde dommer Wenche Elizabeth Artnzen gjort det klart at folk kunne gå ut av salen, selv om rettens forhandlinger fortsatte. Men så lenge Breivik fortalte om de grusomme detaljene, satt alle tilhørerne på plassene sine.

Det var flere som sukket og stønnet til de grusomme skildringene tiltalte kom med, men ingen kom med tilrop eller forlot salen mens han uoppfordret fortalte om sine drap.LES MER: Ingen fysiske hindre mot bilbomber ved Stortinget

LES MER: - Jeg var den som gråt mest i begravelsen

 
 
 
 
På forsiden nå