FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

- De sakkyndige har ikke i tilstrekkelig grad tatt stilling til om mulig negativ-falsk konklusjon om at han har tilpasset sine forklaringer til de sakkkyndige, sa fagdommer Arne Lyng på slutten av dagen i Oslo tingrett mandag.

Nå må de sakkyndige skrive en tilleggserklæring. Den skal være klar i løpet av uka.

Ny vurdering

- Den rettsmedisinske kommisjon har problemer med å se de generelle kriteriene er oppfylt ut fra premissene som de sakkyndige la til grunn, sa Lyng.

I brevet fra kommisjonen bes det om en ny vurdering av gyldigheten i Breivik sine svar. Han kan ha svart strategisk, noe de sakkyndige ikke har tatt nok høyde for.

- Kommisjonen anser det som uheldig at de sakkyndige ikke har hentet inn mer tilleggsinformasjon om observantens barne-, ungdomsår og tidlig voksenalder, og de årene han bodde hos sin mor, leste Lyng for retten.

Hovedkonklusjonene i rapporten på 310 sider ble offentliggjort 10. april. Tørrissen og Aspaas konkluderte med at Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig.

- Svært uheldig

Rettspsykiater Michael Setsaas sier det er uvanlig at en rapport ikke blir godkjent.

- Dette er svært uheldig for saken og for rettspsykiatrien, sier Setsaas til adressa.no.

Den rettsmedisinske kommisjon skal påse at det er samsvar mellom konklusjonen og premissene for den.

- De fleste erklæringer blir godkjent med relativt små eller uten bemerkninger. Jeg kan ikke huske at kommisjonen har kommet med så omfattende bemerkninger før, sier Setsaas til adressa.no.

- På den annen side er det ikke overraskende, da de sakkyndige har kommet til ulike konklusjoner. Den rettsmedisinske kommisjon kan godkjenne ulike konklusjoner, men det må være samsvar mellom konklusjonen og premissene, sier Setsaas.

- Ikke unormalt

Begge statsadvokatene mente at det ikke lå noen dramatikk i tilleggserklæringen som man nå har bedt om.

- Jeg må si at dette ikke er unormalt. Vi ser på det som helt udramatisk. Dette har skjedd før og vil skje igjen, sa aktor Inga Bejer Engh under pressekonferansen i Oslo tingrett.

Bare i åtte av de totalt 330 sakkyndige rapportene som ble utarbeidet i 2010 ba kommisjonen om en tilleggserklæring, ifølge NTB.

Rapporten fra de rettspsykiatriske sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas kom 10. april. Nå må de skrive en tilleggserklæring etter at Den rettsmedisinske kommisjon kom med noen kommentarer. Foto: SCANPIX
Karl Henrik Melle. Foto: SCANPIX