FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

Aktor Svein Holden konfronterte i dag Breivik med flere utdrag fra hans manifest. Flere ganger mente Breivik at ting var tatt ut av kontekst, og hevdet at aktor forsøkte å latterliggjøre ham.

- Det du sier her i retten, er det påvirket av at det sitter fire psykiatere foran deg, spurte Holden.

- Selvfølgelig er det det, sa terroristen og fortsatte:

- Jeg vet jo at jeg risikerer å havne på galehus, og jeg vil gjøre alt jeg kan for unngå det. Det hjelper ikke at du tilrettelegger og tar ting ut av kontekst, sa Breivik.

Kjemper mot utilregnelig-stempel

Breivik har gjentatte ganger tonet ned tidligere uttalelser. 33-åringen kjemper i retten for å bli erklært tilregnelig, etter at to sakkyndig-par har kommet med hver sin konklusjon om hvorvidt han er psykotisk.

Aktor Svein Holden leste tirsdag flere utdrag fra Breiviks såkalte manifest, og fokuserte blant annet på det han har skrevet om avlat, «stormesterridderne» og ridderjustitiarius.

Holden leste fra kompendiet at det står at det er forskjell på en ridderjustitiarius og en amerikansk agent, og at førstnevnte er villig til å ofre livet.

- Du har sunket til et lavmål nå, Holden. Det handler om ekstremt mange perifere temaer på de 1800 sidene i kompendiet, svarte Breivik irritert.

Irettesatt

33-åringen ble irettesatt av dommeren for måten han tiltalte aktor på.

- Sett at du hadde omkommet 22. juli, burde du da ha fått status som helgen, spurte Holden senere.

- Nei, det burde jeg ikke. Det som du refererer til nå er noe jeg har skrevet i kompendiet, relatert til kanonisering, svarte Breivik, og fortsatte:

- Vi mener at kirkeledere bør anerkjenner militante kristne som kjemper for kristendommen i Europa. De er en gjeng med hyklere som mangler ryggrad.

Flere ganger sa han at det som ble lest opp var tatt ut av sammenheng.

Holden viste også til et bilde av Breivik i uniform, som han selv har trykket i manifestet.

- Hvis du hadde fått lov til å bruke uniformen, ville du hatt den på deg nå?

- Med tanke på at det sitter psykiatere her, så ville det ikke vært helt taktisk å fortsette den strategien, sa Breivik.

- Det ville ikke vært taktisk å stille i uniform i retten, sa Anders Behring Breivik i retten mandag.