- Det ble et voldsomt dilemma for meg, for redningsarbeidet var i gang og det var mange skadde i Regjeringskvartalet, sa politioverbetjenten da han forklarte seg i retten tirsdag.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

Innsatslederen ved Oslo politidistrikt advarte politimannskap om at det kunne være flere bomber og gjerningsmenn på ferde.

Advarte mot terror

22. juli så han hardt skadde mennesker og store ødeleggelser like etter at bomben hadde gått av i Regjeringskvartalet.

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

- Jeg sa på sambandet at dette er en terrorhandling, slik at patruljer som kom skulle være klar over hva de sto overfor. Det kunne være flere bomber som var plassert ut og flere gjerningsmenn kunne være i drift, sa politioverbetjenten.

Da han kom frem til området var ambulansetjenesten allerede i full gang med livreddende arbeid utenfor VG-bygget i Akersgata. Blant annet så den erfarne politimannen to personer ligge hardt skadd på bakken.

Åtte mennesker ble drept i bombeangrepet. Bombebilen etterlot seg et stort krater.

- Jeg så et stort hull i bakken og jeg så at bannvesenet ikke kom ut med sitt eget personell, sa Langli.

Trykken fra bomben ødela portene på hovedbrannstasjonen, slik at brannbilene ikke kom seg ut. Langli fikk først beskjed om at det var en person som ikke så nordisk ut, i vekteruniform med pistol i hånden. Senere fikk han melding fra en brannmann om at det var en person som så nordisk ut, med deltahjelm på hodet og våpen i hånden.

- Ut i fra det trodde jeg en stund at vi hadde med to gjerningsmenn å gjøre.

Fryktet to nye bomber

Klokken 15.42 fikk Langli melding om at det var to nye bomber i Regjeringskvartalet.

- Jeg ba om å få mer informasjon, og få snakke med melder selv. Det gikk noen minutter, og jeg fikk ikke noen tilbakemeldinger.

Cirka klokken 15.46 beordret Langli redningspersonellet ut av området. I mellomtiden startet bombegruppa sine søk i området.

Langli ble selv værende i området, da han hadde bombeekspertise selv. Cirka fem minutter etter at innsatslederen hadde beordret mannskapene ut, fikk de klarhet i at det ikke var klare holdepunkter for de nye bombemeldinger. Redningsmannskapene ble da beordret inn igjen. Dette skal ikke ha fått alvorlige helsemessige konsekvenser, sa Langli.

Langli fortalte i dag at de hørte rop om hjelp i Høyblokka, og søkte etter mennesker i bygget.

- Etter hvert ble det funnet to personer. To var uskadd, to lettere skadd og en alvorlig skadd, sa han.

Anders Behring Breivik følger rolig med, og skjenker seg et glass vann mens Langli forklarer seg.

Det første søket av regjeringskvartalet var ferdig rundt klokken 21 fredag kveld.

- Det kan ikke være to stykker

Rundt klokken 17.30 kom den første meldingen om at noen skjøt ungdommer på Utøya.

- Sjefen for Delta fikk en telefon, og jeg kunne se på ansiktsuttrykket hans at det var noe alvorlig. Deretter fikk en annen i helsepersonellet melding om at det var femti som var skutt på Utøya, fortalte Langli.

Han ba Delta om å dra til Utøya, men sette igjen to av personene i tilfelle man skulle få nye opplysninger i forbindelse med Regjeringskvartalet.

Politioverbetjent Thor Langli takket i retten de som bidro i redningsarbeidet, både personell og tilfeldige forbipasserende som hjalp til.

- Jeg vil rette en stor takk til de som gjorde en kjempeinnsats denne dagen. Det var imponerende å se den stå på-viljen og den innsatsstyrken som ble vist, sa Langli.

Blant de som hjalp til var en amerikansk kirurg som meldte seg og plukket glass ut av folk, og hjalp til med å bandasjere, fortalte Langli.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ba Langli om å svare på hvilke tanker han gjorde seg da han hørte om Utøya.

- Tenkte du at det kunne være en sammenheng, spurte hun vitnet.

- Man gjør seg mange tanker. Før det kom melding fra Utøya, så tenkte jeg at eventuelle flere anslag ville være i Oslo. For meg selv tenkte jeg at det måtte være en sammenheng, men hadde ikke holdepunkter for det, sa han til rettssalen og la til:

- Det kan ikke være to stykker som har så gale tanker på en gang, sa innsatslederen.

Innsatsleder Thor Langli hadde ansvaret i Regjeringskvartalet etter at bomben gikk av 22. juli. Foto: Roald, Berit
Foto: Roald, Berit