Mens overlege Arne Stray-Pedersen fortalte i detalj om terrorbombens dødelige kraft, og viste bilder av hvor og hvordan de drepte ble funnet, satt tiltalte mellom sine forsvarere og så uberørt ut.

LES REFERAT FRA DAG 7 I RETTEN HER LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

Breivik noterte innimellom

Kriminalteknikerne gikk i dag gjennom fire av de åtte obduksjonsrapportene til de som ble drept i Regjeringskvartalet.

- I flere dager ble det funnet mange levninger over et stort område, og disse ble transportert til Folkehelseinstituttet for videre identifisering, sa politioverbetjent Ole Morten Størseth ved Follo politidistrikt innledningsvis i sin forklaring.

På et tidspunkt hadde Anders Behring Breivik antydning til et smil mens han skjenket seg vann. Han satt rolig mellom forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Bein Hæra. Han fulgte nøye med og noterte innimellom.

Skadd av splinter

I retten viste kriminalteknikerne et kart over Regjeringskvartalet hvor de drepte lå. Alle ble funnet på bakkenivå i nærheten av bombekrateret. En av de drepte ble funnet innendørs i Høyblokka.

- Innledningsvis fikk jeg vite at det var sju omkomne, men i løpet av natt til lørdag fikk jeg vite at antallet omkomne var åtte. Disse ble fraktet til Nasjonalt folkehelseinstitutt for identifisering, sa Størseth.

Overlege Arne Stray-Pedersen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt gikk gjennom hvilke skader man kan forvente å finne på offer etter en bombeeksplosjon, før han gikk over til de drepte i Regjeringskvartalet.

- Seks av de åtte døde hadde svært omfattende skader, mens to døde i hovedsak fra splinter og flygende gjenstander. Ni personer hadde alvorlige skader og de ble skadd på grunn av splinter og gjenstander som kom gjennom lufta. Avstanden fra bombeeksplosjonen har hatt noe å si for hvilke skader som ble påført, forklarte Stray- Pedersen.

Brukte anatomiske tegninger

På storskjermen i rettssalen ble det ikke vist bilder av døde mennesker fra Regjeringskvartalet. De grusomme bildene som viser detaljer om hvordan åtte mennesker døde lå i mappene til de ulike aktørene i retten. I stedet ble det brukt anatomiske tegninger for å illustrere de omfattende skadene ofrene ble påført.

Identifiseringen av de døde er gjort ved hjelp av blant annet dna, krimtekniske funn og tanndata.

Ingen av forsvarerne stilte i dag noen spørsmål til teknikerne og legen som la frem åstedsundersøkelsene og obduksjonsrapportene.

Retten ble hevet nærmere to timer tidligere enn vanlig. Flere som kom ut av tingrettssal 250 gråt og holdt rundt hverandre.

Anders Behring Breivik mens overlege Arne Stray-Pedersen fortalte i detalj om terrorbombens dødelige kraft. Foto: SCANPIX
Innsatsleder Thor Langli hadde ansvaret i Regjeringskvartalet etter at bomben gikk av 22. juli. Foto: Roald, Berit
Foto: Roald, Berit