I dag kjemper Breivik for å bli erklært tilregnelig, etter at fire sakkyndige har kommet med helt ulike konklusjoner. 29. november 2011 konkluderte de rettspsykiatriske sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim med at 33-åringen lider av paranoid schizofreni og at han er strafferettslig utilregnelig. Breivik sa i retten at han fikk inntrykk av at de rettspsykiatriske sakkyndige konkluderte veldig tidlig, og at de var ute etter spesifikk informasjon. Han fortalte at han likevel hadde tillit til dem.

FØLG RETTSSSAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

- Hvordan reagerte du da erklæringen kom i slutten av november, spurte aktor Svein Holden.

- Jeg skulle egentlig ikke vite konklusjonen, men da jeg var i luftegården var det en annen fange som skrek konklusjonen til meg. Da måtte politiet fortelle det, sier Breivik.

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt kjenner ikke til episoden.

- Vi har ingen dokumentasjon på at det er riktig. Lufting ville eventuelt blitt avbrutt, opplyser Bjarkeid til Dagbladet.

Breivik sa i retten at han opplevde å ha gode samtaler med de to første sakkyndige.

- Jeg fikk stor sans for Husby og Sørheim. De virket som profesjonelle mennesker. Jeg prøvde å være så åpen som mulig, sa han.

Samtidig hevder han at de har kommet med en rekke feil.

- Hadde jeg lest rapporten, så ville jeg tenkt at personen hørte hjemme på et galehus. Han ville vært fullstendig gal. Den personen som er beskrevet i rapporten, det er ikke meg.

13 samtaler

Flere ganger hevder Breivik at setninger i rapporten er oppdiktet.

- Mye av det som står i rapporten, har ikke jeg sagt. Det høres ut som jeg er en irrasjonell person. Det viser hvor grundig de har gått til verk for å pervertere det jeg har sagt, sier han.

Mens Breivik forklarer seg, skriver Synne Sørheim skriver på mac-en sin mens hennes kollega Husby følger med på Breivik. Iblant utveksler de noen ord. De sakkyndige hadde 13 samtaler med Breivik før de kom med en konklusjon i november.

- Hvordan kan du si at disse samtalene er oppdiktet?

- Jeg har tilgang til avhørene med politiet, og jeg husker at jeg sa nøyaktig det samme til politiet som jeg sa til de sakkyndige.

Breivik trekker frem et eksempel hvor det i rapporten står at «Breivik var en favoritt hos lærerne, blant de tre beste i klassen og gikk raskt gjennom pensum».

- Jeg ytrer meg aldri på en slik måte, det tror jeg kun en tilbakestående person gjør. Gjennom hele rapporten har de sakkyndige spesifikt utelatt pronomen, noe som får meg til å høres svært lite intelligent ut, sa Breivik.

Massedrapsmannen var også opptatt av at han hadde blitt stemplet som en person med bakteriefobi og hadde gått med munnbind i mange år.

- Jeg brukte et partikkelfilter ved to anledninger, og det reagerte min mor på. Det er også en påstand om at jeg er redd for stråling, og det er helt oppdiktet. Det har jeg aldri sagt, sa tiltalte.

- Tøft å være her

Den terrortiltalte 33-åringen forklarte seg i rettssal 250 etter lunsj onsdag. Aktor startet da med å spørre hvordan Breivik syntes det var å høre om skadene på sine bombeofre tidligere på dagen. Blant annet vitnet 26 år gamle Eivind Dahl Thoresen, som overlevde eksplosjonen.

- Hvordan synes du det har vært her å høre på Dahl Thoresen, og opplesningen av forklaringene til vitnene, spurte aktor Svein Holden.

- Det er jo tøft å være her, sa Breivik.

- På hvilken måte opplever du det som tøft?

- Det er umulig å ikke la seg gripe av alle beskrivelsene. Det er tøft, men det er sikkert mye tøffere for andre enn meg selvfølgelig.

- Får det deg til å reflektere over nødvendigheten av det du har gjort?

- Jeg har sagt det hele tiden, at det er grusomt. Vold er alltid siste løsning, sa 33-åringen.

Samtidig sa Breivik at han mener grunnlaget for aksjonen er sterkere nå enn den var 22. juli.

- På hvilken måte er grunnlaget sterkere nå, spurte aktor.

- De er helt uvillige til å endre politisk kurs og nordmenn kommer ikke til å akseptere å miste landet sitt og sitt folk. Og dette er nok dessverre bare begynnelsen.

- Hva er det som gjør deg så sikker på det?

- Du ser det hvis du følger med i media, at det har vært en økning, fortsetter Breivik.

FØLG ADRESSA.NOs REPORTERE PÅ TWITTER. #ADRESSALIVE

De sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim i retten. Foto: SCANPIX