- Godt å se at samholdet fortsatt er sterkt

Over hele landet ble det mobilisert til allsang av den folkekjære sangen «Barn av regnbuen».

Saken oppdateres.

Allsangarrangementet samlet rundt tusen personer på Torvet i Trondheim. Klokken 12.00 torsdag stemte samtlige i allsang av «Barn av regnbuen».

Bakgrunnen for markeringen er at Anders Behring Breivik mener at sangen er et eksempel på hvordan norske skolebarn hjernevaskes. Det kom frem under hans forklaring i retten.

- Kjempefint

Ideen til allsangen kom fra Lill Hjønnevåg i Oslo. Hun opprettet en Facebook-gruppe som mobiliserte til et sangkor utenfor Oslo tinghus. Onsdag ble det klart at Lillebjørn Nilsen selv skulle synge i Oslo. I Trondheim var det Marit Sofie Wiggen som fikk arrangementet i gang. Hun tok kontakt med skoler og barnehager i sentrum, og opprettet en Facebook-side for allsangen. Wiggen oppfordret også folk til å ta med seg roser.

Like før klokken 12 hadde rundt 1000 personer samlet seg på Torvet. Initiativtaker Wiggen var godt fornøyd med oppmøtet og gjennomføringen av arrangementet.

- Over all forventning. Det er masse folk her. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger. Dette ble kjempefint, sier hun.

Maren Hedne, nestleder i Trondheim AUF, holdt en appell før allsangen tok til.

- Det er så godt å se at det er så mange som er her. Det er så godt å se at samholdet fortsatt er så sterkt, sier hun fra scenen.

La ned roser

16-åringen fortalte at det var tøft å være AUFer i tiden etter 22. juli. Hedne sa videre at hun opplevde at dagens markering handlet om mye mer.

- Det handler om å markere at vi ikke har glemt hvem vi var da vi løftet rosen vår . Men også om å gå videre. Vi har valgt rettssikkerhet fremfor hevn.

Deretter begynte folkemengden å synge Lillebjørn Nilsens «Barn av regnbuen». Etter allsangen la de fremmøtte ned roser rundt statuen av Olav Tryggvason.

Eirik Schrøder var, i likhet med Maren Hedne, på Utøya. Han var opplevde markeringen på torget som fin.

- Det er et kjempefint initiativ, og det er strålende å se at så mange møter opp og viser at vi fortsatt står sammen så lang tid etter 22. juli. Det er også en fin markering med tanke på at vi viser at vi står opp mot det Breivik sa. Vi viser at dette er en sang som tilhører det norske folk og mangfoldet i det norske folket. Samtidig, når vi vet at det er mange pårørende og etterlatte som har det vondt på denne tiden, er det godt å se at man kan samles og vise et samhold.

Også i Nord-Trøndelag ble det holdt en markering. Ifølge Trønder-Avisa møtte 300 personer opp til allsang på Steinkjer torg.

Breivik visste om sangen

Massedrapsmannens forsvarer, Geir Lippestad, sier til adressa.no at hans klient er orientert om at det ble holdt en markering over hele landet i dag.

- Jeg har orientert han om dette. Han har ikke kommentert noe omkring dette, og jeg tror ikke han har noe å si om dette, sier Lippestad.

Forsvarsadvokaten sier til adressa.no at det har vært slitsomme dager i retten.

- Men man skal huske at jeg har fått anledning til å forberede meg på dette siden 23. juli. Jeg har lest alle dokumentene, jeg har sett alle bildene og jeg har snakket med Breivik uttallige ganger. Jeg er forberedt på det som kommer, det er ikke alle de andre som møter i retten, sier Lippestad.

Retten ble i dag hevet tidlig, og fortsetter mye nye vitneforklaringer om bomben i regjeringskvartalet fredag. Lippestad sier han torsdag ble imponert over vitnene som fortalte om sine opplevelser fra 22. juli.

- Det er imponerende å høre disse historiene om pågangsmot og vilje til å komme tilbake til livet etter det de har vært gjennom. De personene som vitnet i dag har fortalt om et pågangsmot og en vilje som mange kan lære mye av, sier Geir Lippestad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå