- Jeg var forferdelig heldig. Det var et spyd som gikk inn på undersiden av haka og opp. Jeg hadde usedvanlig flaks. Jeg var heldig med den, sa Line Benedikte Nersnæs (51).

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

Bildet av henne med ei 20 cm lang tresplint stikkende ut av hodet var et sterkt bilde på terrorangrepet i Regjeringskvartalet.

- Skar meg opp

Tresplinten kom fra vinduskarmen, et tema hun har inngående kjennskap til.

- De skar meg opp i hodet, og fikk ut hoveddelen av pinnen. Den kom fra vinduskarmen i høyblokka. Jeg har vært hovedverneombud i fem år, og visste mye om vinduskarmene. De var dårlige og trekkfulle, sa hun, og la til at hun trodde det fortsatt sitter igjen biter av flisa i hodet hennes.

51-åringen arbeider som seniorrådgiver i politiadvdelingen til Justisdepartementet. Hun hadde nettopp vært på fredagskaffe da hun sto ved pulten sin i det ene øyeblikket, men i det neste befant hun seg på andre siden av rommet.

- Jeg hørte et drønn, og jeg hadde forferdelig vondt i hodet. Jeg merket at jeg blødde, sa hun.

Den første personen Nersnæs møtte etter eksplosjonen var sjefen sin, Knut Fossli.

- «Knut, hva er som har skjedd. Jeg har så vondt i hodet» sa jeg til ham. Han svarte «Ja, du har en skade i hodet. Vi skal skaffe en ambulanse, og dette kommer til å gå helt fint», gjenfortalte hun i retten.

Sjefen fortalte imidlertid aldri at hun hadde en 20 cm lang tresplint i hodet, men hun tenkte at han var veldig påpasselig med at hun ikke skulle bøye seg under gjenstander.

- Han ga meg beskjed om å klatre over. Etterpå forsto jeg at det var noe han sa fordi han fryktet at jeg kunne bli sittende fast med denne pinnen i hodet.

Noe stakk ut av hodet

Nersnæs fortalte at hun møtte Sissel Wilsgård, og ble bekymret for at hun skulle blø ihjel.

- Knut sa at han trodde at det var overfladiske skader, og vi kom oss alle tre ut gjennom et hull i veggen. Da jeg kom ut kjente jeg at noe stakk ut av hodet. Jeg er ikke lege, men jeg skjønner at man ikke skal ha ting stikkende ut av hodet, sa hun.

På legevakta husker Nersnæs at hun tenkte at det ikke kunne være snakk om så store skader, siden hun både kunne gå og kunne se. Hun måtte til slutt sy 24 sting etter at legene hadde tatt ut flisa.

- Pinnen gikk gjennom tyggemuskelen, og jeg kunne bare spise grøt og suppe i starten. Nå kan jeg spise det jeg vil og jeg er fin form fysisk. Den grunnleggende tryggheten er borte. Det blir en prosess å gjenvinne tryggheten, sa hun.

Mens Nersnæs forklarte seg i retten var rundt 40 000 mennesker samlet på Youngstorget om lag 800 meter unna tinghuset for å synge «Barn av regnbuen», akkompagnert av tekstforfatter Lillebjørn Nilsen.

Foto: Roald, Berit