17 år gamle Torjus Jakobsen Blattmann fra Kristiansand satt i styret i Kristiansand AUF. Han var sønn av Trond Henry Blattmann, som er leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER, #ADRESSALIVE

Torjus befant seg i området mellom Stoltenberget og Bolsjevika da Anders Behring Breivik skjøt ham i hodet med ett skudd. Han døde øyeblikkelig.

- Det var andre gangen han var på Utøya, et sted han elsket å være. Han var veldig interessert i musikk og var mye i rocketeltet og øvde. Han ville arbeide med barn og var på vei til å bli barne- og ungdomsarbeider, sa bistandsadvokaten på vegne av familien som satt i salen i Oslo tingrett.

Har fått fire hatbrev

Trond Henry Blattmann har vært til stede hver eneste dag i rettssaken. I tingretten bærer han jakken til sin avdøde sønn. Han måtte stålsette seg til det som er beskrevet som den verste uka med 60 obduksjonsrapporter fra Utøya.

– Det blir steintøft. Det er en uke alle vi etterlatte fra Utøya har gruet oss mye til, fortalte Trond Henry Blattmann til NTB.

Lørdag fikk han et hatbrev i posten, det fjerde i rekken. Sammen med et maskinskrevet brev lå det en pose med hundemøkk i konvolutten.

– Dette er brev nummer fire som går personlig til angrep på meg, og det er et innhold med svært lite hyggelig omtale av meg. I tillegg er det lagt med hundeekskrementer, og det synes jeg er å gå langt over streken, sa han til NRK.

Åtte ungdommer ble skutt og drept på de idylliske stedene Stoltenberg og Bolsjevika på Utøya. Bolsjevika brukes som badested om dagen og på kvelden samles gjerne ungdommene for å tenne bål og synge. I 2010 utga Thorvald og Jens Stoltenberg ut boka «Samtaler», og ga royalties til Utøya-fondet. Som takk for støtten døpte AUF fjellet ved Bolsjevika for Stoltenberget.

I dag ble det lagt frem tolv obduksjonsrapporter fra drapene på Utøya. Fem ungdommer ble skutt i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien, to personer mistet livet i skogen ved Skolestua og åtte ble drept på Stoltenberget/Bolsjevika.

Politioverbetjent Trond Sandsbråten ved Søndre Buskerud politidistrikt fortalte at de ville gå gjennom fem obduksjonsrapporter fra Stoltenberget i dag, og fortsette med de tre siste i morgen.

Varme ord fra familiene

Even Flugstad Malmedal (18) fra Gjøvik ble drept av et skudd i bakhodet på Stoltenberget.

- Han var et varmt menneske, og en ressurs for idrettslaget. Even hadde anlegg og interesse for ledelse, og hadde alle mulighetene åpne, sa bistandsadvokaten på vegne av familien.

Syvert Knudsen (17) fra Lyngdal ble skutt tre ganger på Stoltenberget. Han lå sammen med to andre personer.

- Han var alltid en glad gutt som likte musikk og skrev egne sanger. Siste sangen han fremførte på Ungdommens kulturmønstring var «Dying rose». Han interesserte seg i politikk og ønsket å forandre samfunnet, sa bistandsadvokaten.

Synne Røyneland (18) fra Oslo hadde tre skuddskader i hodet og ble funnet på Stoltenberget.

- Selv om Synne bare ble 18 år satte hun dype spor. Hun var en kunstnersjel, og hadde en underfundig form for humor. Hun var samfunnsengasjert, og hun skrev om vanskelige tema på bloggen sin, sa bistandsadvokaten.

Ingrid Berg Heggelund (18) fra Ås ble skutt tre ganger og døde på Stoltenberget.

- Hun hadde planer om å studere administrasjon og ledelse og hadde kommet inn på Universitetet i Oslo. Det var andre gangen hun var på Utøya, og det skulle være det store feriehøydepunktet i 2011. Ingrid beskrives av familien som raus, snill og omtenksom, sa bistandsadvokaten.

Isabel Victoria Green Sogn, Karar Mustafa Qasim og Carina Borgund ble også drept på Stoltenberget, og deres obduksjonsrapporter vil bli fremlagt i retten i morgen.- Hun hadde en gryende interesse for politikk. Ei jente som hadde evnen til å se mennesker rundt seg, og hun hadde en drøm om å arbeide med vanskeligstilte ungdom, sa bistandsadvokaten.

Trond Blattmann mistet sønnen Torjus (17) på Utøya. Foto: Åserud, Lise
Stoltenberget på Utøya. Her ble flere AUFere skutt av Anders Behring Breivik. Foto: RUNE PETTER NESS