- Jeg er så glad i Norge, og er så stolt over å være muslim med norsk statsborgerskap, sa bistandsadvokat Morten Engesbak på vegne av Gizem Dogans familie under terror-rettssaken i Oslo tinghus.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER, #ADRESSALIVE

Denne setningen hadde 17 år gamle Gizem Dogan Trondheim skrevet på sin egen Facebook-vegg. 22. juli i fjor ble hun drept med to skudd i skogen øst for Skolestua på Utøya av terroristen Anders Behring Breivik.

Stirret på Breivik

I salen satt pappa Abdulkadir Dogan og fikk se datterens drapsmann med egne øyne.

– Det var vanskelig å være i samme rom som ham, en tøff opplevelse. Jeg ser på ham med avsky. Han er en barbar, og jeg tror han vil få den straffen han fortjener, sier Dogan til adressa.no.

Han forteller at han i retten holdt øynene sine festet på Breivik, og at han møtte blikket hans to ganger.

– Da stirret jeg på ham i flere sekunder. Jeg ville si noe til ham, men gjorde ikke det, sier Dogan.

Massemorderen sa i sin forklaring at han var i villrede om hvor han var på Utøya, og at han derfor spontant skrådde over i retning Skolestua og Hovedhuset. På veien så han Gizem Dogan og Johannes Buø (14) som ble skutt og drept. 14-åringen fra Mandal ble funnet drept i nærheten av Gizem og døde av tre skuddskader.

Retten fikk se et bilde av en smilende Gizem mens bistandsadvokat Engesbakk leste opp den korte teksten fra familien. Han fortalte at de etterlatte etter Gizem fant det vanskelig å beskrive Gizem med få ord. Engesbakk leste derfor opp setningen som Gizem selv hadde skrevet.

Gråt åpenlyst i salen

Rettsmedisiner Per Hoff-Olsen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt gikk gjennom de to skuddskadene til Gizem, mens han viste på ei dukke hvor de dødelige skuddene traff. Gizem døde av skuddet i hodet.

I dag ble tolv obduksjonsrapporter lagt frem for retten, og det var mange etterlatte i tingrettssal 250 i Oslo tinghus som var tydelig preget under opplesningen av de kalde, kliniske faktaene og de varme ordene fra bistandsadvokatene. Mange gråt åpenlyst mens massemorderen fulgte nøye med, uten å vise tegn på følelser.

Om lag 1000 mennesker tok et siste farvel med Gizem på Huseby idrettspark i Trondheim 1. august i fjor.

- Gizem ble drept av hat og vold, og for de verdiene hun og familien søkte. Selv var jeg blant de heldige som fikk møte hennes store engasjement og hjerte. Det er med fortvilelse jeg tenker på at hun nå er borte, sa næringsminister Trond Giske i begravelsen til Gizem.

Moren Gulderen Yilmaz fortalte til Adresseavisen at familien ønsket å vite mest mulig om Gizems siste timer på Utøya.

– Det er forferdelig, mamma. Jeg håper at det ikke er en person med utenlandsk bakgrunn som står bak, sa Gizem med skjelvende stemme til Gulderen Yilmaz da moren ringte for å fortelle henne om bombingen av regjeringskvartalet.

I fjor høst ble et læringssenter for vanskeligstilte barn i Tyrkia oppkalt etter terrorofferet. Et minnesmerke i granitt med bilde av Gizem ble avduket i Gaziantep kommune.

Foto: Rune Petter Ness
Foto: Rune Petter Ness
Foto: Glen Musk
Dette bildet av Gizem ble vist i retten onsdag. Foto: PRIVAT
Gizem Dogan ble 17 år. Foto: PRIVAT
Saupstad, sommeren 2011: ca 1000 personer deltok i minnesermonien til Gizem Dogan i Huseby idrettspark i Trondheim. Foto: GLEN MUSK
I fjor høst ble et læringssenter for vanskeligstilte barn i Gaziantep i Tyrkia oppkalt etter Gizem Dogan. Dette minnesmerket ble avduket på senteret. Foto: Jens Petter Søraa