- Jeg så på ham for å kunne gi en god beskrivelse

Dette tenkte 17 år gamle Janne Hovland fra Kristiansand da hun så Breivik speide utover vannet.

  Foto: EIVIND KRISTENSEN / FÆDRELANDSVENNEN

Saken oppdateres.

17 år gamle Janne Hovland fra Kristiansand hørte skuddene fra Anders Behring Breivik da hun var i Kafébygget. Hun la på sprang innover på øya.

- Først trodde jeg det var en spøk. At det var en test på hvordan vi ville reagere å være i krig. Men etter hvert forsto jeg at det foregikk skyting på Utøya, sa Hovland i retten i dag.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER, #ADRESSALIVE

Mens hun ringte sin mor la hun merke til en gutt som lå på bakken og var skutt i låret.

- Jeg sa til mamma at jeg måtte hjelpe ham. Jeg kunne litt generell førstehjelp, fordi jeg har gått på helse- og sosialfag. Jeg tok av meg toppen og singleten og bandt rundt for å stanse blødningen, sa hun.

- Spill død

Gutten la armen rundt halsen hennes og de møtte en større gjeng med ungdommer. Mens de diskuterte om de skulle dra mot sjøen eller videre innover på øya, fikk Janne øye på ei jente som var skutt i hodet.

- Jeg ba henne bli med til rocketeltet og la henne ned der. Jeg sa at dersom noen kom inn, måtte hun spille død. En annen gutt ble med inn i teltet, og han hadde mobil som han brukte aktivt. Da ble jeg sint fordi jeg var redd han skulle avsløre oss, sa Hovland.

De tre ungdommene ble sittende i teltet ei stund og Hovland var redd for hodeskaden til jenta.

- Jeg gikk opp til teltet til Norsk Folkehjelp. Jeg syntes det var skummelt å gå inn der, men strakk hånda inn og tok med det første jeg kunne finne av bandasjer. Jeg ringte nødetatene og fikk snakke med et sykehus, men jeg synes de var dårlige til å svare, fortalte 17-åringen.

Da Hovland så etter ambulansefolk, fikk hun øye på Breivik i stedet.

- Jeg så en mann i politiuniform. Jeg så han var norsk og hadde ting i beltet. Jeg trodde også at han hadde maskingevær, men har fått vite senere at det var ei rifle. Han sto og speidet utover vannet og han sa ingenting. Jeg sto ei stund og så på ham, Jeg tenkte at jeg skal se ham og vite hvordan han ser ut. Hvis han kommer seg vekk fra øya, skal han ikke slippe unna. Jeg skal vitne mot ham, sa Hovland til retten.

Skadd ungdom i fanget

Hun gikk inn i teltet til den hodeskadde jenta og sa «Nå er han utenfor. Du må ligge helt stille, ellers dør du». Breivik gikk videre forbi rocketeltet, og de tre ungdommene hører skrittene hans.

Etter hvert kom det en ny politimann som Hovland var nødt til å stole på, selv hun var skeptisk. Heldigvis var Breivik pågrepet på dette tidspunktet. To nye politifolk kom inn i rocketeltet, og de hadde med seg en gutt som var skutt i ryggen.

- Jeg ble bedt om å ha ham i fanget mitt, og jeg kjente blodet renne over lårene mine. Fem minutter etterpå ble vi fraktet vekk fra rocketeltet, sa Hovland, som ble fraktet til Sundvolden hotell.

 
 
    
      (Foto: SCANPIX / FÆDRELANDSVENNEN )

  Foto: SCANPIX / FÆDRELANDSVENNEN

 
    
      (Foto: SCANPIX )

  Foto: SCANPIX

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå