15 år gamle Emil Okkenhaug ble født i Førde, men vokste opp i Levanger. Han var eldst i en søskenflokk på tre.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER, #ADRESSALIVE

- Emil sto på terskelen til voksenlivet. Han var ferdig med ungdomsskolen og så fram til å begynne på Levanger videregående skole på media og kommunikasjon. Emil ønsket å bli journalist. Emil var aktiv innenfor idrett. De siste årene var det tennis og ski som opptok tiden hans, sa bistandsadvokat Ingunn Kjelstad på vegne av familien som satt i Inntrøndelag tingrett i dag.

Inkluderende gutt

Obduksjonsrapporten til Emil Okkenhaug var den første som ble lest opp av rettsmedisiner Sidsel Rogde fra Nasjonalt folkehelseinstitutt fredag formiddag. Han ble skutt og drept med tre skudd av Anders Behring Breivik. Han døde av skuddskadene i hodet.

Bistandsadvokat Kjelstad fortalte at Emil ble politisk engasjert og medlem av AUF i 2010. Emil var på Utøya for aller første gang i 2011.

- Vi minnes Emil som en inkluderende og betraktende gutt. Opptatt av venner, idrett og politikk og med et demokratisk sinnelag. Emil hadde mange venner, kjæreste og familie som han var svært glad i. Emil var en gutt vi kunne stole på, kunne snakke med. En elsket sønn. For søstrene vil han alltid være verdens beste storebror, sa bistandsadvokaten.

Fredag ble retten ferdig med å gå gjennom alle de 69 obduksjonsrapportene til ofrene på Utøya. I dag fortsatte kriminaltekniker Gøran Dyvesveen ved Kripos og rettsmedisiner Sidsel Rogde ved Nasjonalt folkehelseinstitutt å legge frem obduksjonsrapporter fra Pumpehuset hvor Breivik drepte 14 personer. Bistandsadvokatene har vist frem et bilde av hvert enkelt offer og sagt noen ord på vegne av familien. Retten har gått med på dette fordi ofrene blir viet lite tid i saken mot Breivik.

Drept ved pumpehuset

I tillegg til Emil Okkenhaug fra Levanger ble også fire andre ungdommer hedret med noen få ord fra de etterlattes bistandsadvokater.

Håvard Vederhus (21) fra Oslo ble skutt fire ganger ved Pumpehuset.

- Vår livsglade og energiske Håvard. Han hadde så mange planer, så mye han skulle ha gjort, så mange flere musikkstykker han skulle ha spilt. Han var også leder av Oslo AUF, han jobbet i studentpolitikk og i kirka. Håvard er med oss så lenge vi lever, sa familien via sin bistandsadvokat.

Victoria Stenberg (17) fra Årnes ble drept med tre skudd ved Pumpehuset.

- Hun var en hoppende glad jente med mange venner. Hun elsket å spille håndball og sist vinter spilte hun for tre lag. Hun gledet seg til russetiden og hadde spleiset med venninnger på en russebil. Hun meldte seg inn i AUF like før Utøya. Hun er dypt savnet i sin vennegjeng, av foreldrene og av kjæresten. Det går en sti rundt gravstedet hennes, sa bistandsadvokaten.

Sverre Flåte Bjørkavåg (28) fra Sula ble skutt to ganger ved Pumpehuset.

- Her i salen sitter foreldrene som mistet sin eldste sønn. Han var en kontaktskapende og trygg person, også da det stormet som verst. Han hadde stor omtanke og var den man kunne støtte seg til. Sverre var kjent for slående replikker og ordspill - kombinert med veloverveide og saklige kommentarer, sa bistandsadvokaten.

Diderik Aamodt Olsen (19) fra Nesodden ble drept med ett skudd ved Pumpehuset.

- Han levde et aktivt liv og viste stor omsorg og kjærlighet for sine små søsken, venner og familie. Han var en veldig kunnskapsrik og intelligent gutt og hadde utrettet mye faglig, sosialt og sportslig den stunden han levde. Diderik etterlater seg søsken, foreldre, venner og en kjæreste som alle savner ham veldig, sa bistandsadvokaten på vegne av familien.

Emil Okkenhaug (15) døde på Utøya. Foto: PRIVAT
Pumpehuset på Utøya, hvor en rekke ungdommer ble drept. Foto: Rune Petter Ness