Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden har tidligere forklart at det er viktig å få frem mest mulig av hvordan Breivik har utviklet seg som person. Det er dette temaet vennene skal være med å belyse.

Den første av tirsdagens vitner var en brannmann på 32 år fra Oslo.

Følg rettssaken direkte her.

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER. #ADRESSALIVE

Snill, smart og tolerant

- Prøv å tenk bort det som har skjedd. Hvordan var tiltalte som person, spurte aktor Bejer Engh

- Jeg har tenkt at det spørsmålet ville komme. Jeg oppfatter ham som ganske oppegående og smart. Mot meg har han alltid vært snill. Jeg likte å være sammen med ham.

Brannmannen beskrev Breivik som sosial og glad i å være sammen med folk.

- Han yppet aldri til bråk og var egentlig ganske tolerant. Han var ikke voldelig.

Vitnet fortalte at Breivik var opptatt av hvordan han kledde seg og at han brukte sminke. Han opererte nesen i 18-årsalderen. Vennene synes dette var litt jålete og ga Breivik tyn for det.

- Han hadde absolutt selvironi så han tålte å bli hakket litt på.

- Litt spesiell

Likevel opplevde den tidligere vennen at han var annerledes enn resten av vennegjengen. Breivik gjorde enkelte ting på helt andre måter enn resten, uten å bry seg stort om hva vennene mente om det.

- Det er vanskelig å sette fingeren på det, men han har vært litt spesiell.

I kompendiet Breivik distribuerte i forkant av terrorangrepene skrev han om gjentatte voldsepisoder med innvandringsgjenger i Oslo. Ved flere av disse hendelsene hevder massedrapsmannen av brannmannen skal ha vært med. Det avviste han i vitneboksen.

- Jeg husker ikke å ha vært med på noen av disse situasjonene.

Han fortsatte med å fortelle at han aldri opplevde Breivik som fremmedfiendtlig eller rasistisk. De to diskuterte veldig sjelden politikk.

Nær kontakt

Brannmannen forklarte i retten at han møtte Breivik for første gang som 11-åring i 1990. Han var regelmessig på besøk hjemme hos Breivik på Skøyen. Stående i vitneboksen beskrev brannmannen Breivik som sin beste kamerat.

- Hvordan var han å være sammen med i tidlige barneår, ville aktor Inga Bejer Engh vite.

- Som alle andre barn. Vi hadde det moro sammen, forklarte han i et rolig stemmeleie.

Kontakten ble svakere på ungdomsskolen, men tok seg opp på videregående. Etter skoleslutt fortsatte vennene å treffes i et bofellesskap. Brannmannen flyttet imidlertid til Australia som 24-åring i 2003 og var borte fra Norge frem til 2008. Breivik flyttet tilbake til sin mor i 2006.

- Også før han flyttet hjem ble han vanskeligere å få tak i.

Videre fortalte brannmannen at de andre vennene også prøvde å få kontakt med Breivik, men at de ikke klarte det – på grunn av spillet World of Warcraft. Brannmannen beskrev flere episoder hvor vennene skal ha møtt opp hjemme hos ham, uten at Breivik svarte. I 2008 reagerte han på at Breivik hadde flyttet hjem. Da var ikke Breivik lenger like opptatt av hår og utseende.

- Han så litt sliten ut, kanskje

Først i 2010 traff brannmannen Breivik litt oftere. Da opplevde han Breivik som mer lik seg. Samtidig visste vennene også at han hadde begynt å skrive en antiislamsk bok.

- Jeg skjønte ikke hvor det kom fra, sa brannmannen.

En av de siste gangene han så Breivik var under grilling i april i 2011, like før Breivik skulle flytte til Rena. Bare tre måneder senere skulle han begå det verste massedrapet i norsk historie.

- Jeg registrerte ingenting unormalt med ham da.

Etter aktors utspørring fulgte Breiviks forsvarer Geir Lippestad opp med sine egne spørsmål. Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ønsket å vite om brannmannen hadde opplevd at Breivik har hatt psykiske plager.

- Nei, det har jeg aldri registrert, sa han.

En barndomsvenn av Anders Behring Breivik beskrev ham som sosial og glad i å være sammen med folk da han forklarte seg i Oslo tingrett tirsdag. Foto: SCANPIX