Renate (22) ringte nødtelefonen fra Kafébygget:

- Jeg handlet på instinkt

Renate Tårnes (22) ringte fortvilt til politiet fra gjemmestedet sitt på Utøya. I naborommet drepte Breivik vennene hennes med mer enn femti skudd.

Saken oppdateres.

Det var under aktor Svein Holdens innledningsforedrag i terrorrettssaken at lydklippet ble avspilt for første gang.

LES ALLE SAKENE OM TERRORRETTSSAKEN HER

Klokka viser 17.26 i det anropet mottas:

«Politiets nødtelefon»

- Hei, det er utløst skudd på Utøya i Buskerud i Tyrifjorden», sier 22-åringen i opptaket.

«Er det noen som er skadet eller? »

- Ja, jeg er ganske sikker på at det er flere som er skadet.»

«Er det avfyrt flere skudd?»

- Ja, det går hele tiden. Det er full panikk her. Han er inne.»

På opptaket høres et skrik. På dette tidspunktet høres også lyden av Behring Breiviks våpen for første gang i samtalen. Først kommer noen spredte skudd, deretter følger mange i rask takt. Mer enn femti skudd høres i samtalen som varer i overkant av tre minutter.

Så kjæresten bli drept

Lydklippet av den fortvilte nødsamtalen ble spilt for første gang under aktoratets innledningsforedrag i retten mandag. Anders Behring Breivik satt tilsynelatende upåvirket i retten mens han hørte på skuddene han selv brukte for å drepe AUFerne i kafébygget.

Renate Tårnes, som er fra Bjugn, ble først vitne til at Breivik skjøt og drepte kjæresten hennes, Snorre Haller (30), utenfor bygget. Deretter rettet han rolig våpenet mot henne og skjøt flere skudd. Tårnes flyktet inn i Kafébygget hvor hun fikk kontakt med Søndre Buskerud politidistrikt.

LES OGSÅ: Renate mistet kjæresten sin på Utøya

I dag hørte hun selv opptaket fra rettssalen på Kalvskinnet i Trondheim, hvor saken blir overført.

- Det er spesielt og tungt å bli satt tilbake til situasjonen man var i på Utøya, det gjelder for alle som var der og hørte det i dag. Lydopptaket er veldig brutalt og ærlig, man hører veldig godt hvordan situasjonen var utpå der. Og det var grusomt, sier Tårnes til Adresseavisen.

- Jeg hadde ikke forestilt meg at lydklippet var så beskrivende som det var, sier hun.

Kafébygget består av flere rom og toaletter. Bygget ligger ved teltleiren. De drepte ungdommene ble funnet inne i Storsalen og Lillesalen på Kafébygget. I tillegg ble sju personer også påført alvorlige skuddskader.

Sør- og Nord-Trøndelag AUF utgjorde en stor delegasjon på sommerleiren 2011. Åtte personer fra trøndelagsfylkene ble drept på Utøya. Blant disse ble Sondre Kjøren (17) fra Orkdal og Lene Maria Bergum (19) fra Namsos funnet i kafébygget. Rolf Christopher Johansen Perreau (25) og Snorre Haller (30), begge fra Sør-Trøndelag AUF ble funnet drept utenfor huset. Aleksander Aas Eriksen (16) fra Stjørdal befant seg i gangen innenfor lillesal da han ble drept.

Tårnes sier hun handlet på instinkt da hun ringte politiet fredagsettermiddagen 22. juli:

- Ingenting jeg gjorde den dagen var gjennomtenkt. De fleste av oss på øya handlet på instinkt. Vi hadde ikke tid til å tenke klart, sier Tårnes, som ringte politiet kun kort tid etter at skytingen på Utøya startet.

Skal vitne

Tårnes skal vitne senere under rettssaken, og ønsker derfor ikke å utdype mer om hva hun tenkte da hun gjemte seg. I retten i dag ble kun deler av den femten minutter lange lydloggen avspilt.

- Hvordan ser du på å vitne?

- Det er noe jeg må forberede meg på. Det som er viktig for meg nå fremover er å distansere meg fra rettssaken. Jeg skal være bare Renate fremover, drive med AUF, være sammen med venner og normalisere hverdagen med venner. Jeg håper også andre AUF-ere kan få ro til å fortsette med hverdagene sine, sier 22-åringen fra Bjugn.

Hun ønsker ikke å kommentere hvordan det var å se massemorderen på skjermen i dag.

Tårnes er lettet over at første dag i retten er overstått.

- Dette er starten på en ny fase, og det betyr at vi også nærmer oss slutten, sier hun.

Ringte politiet

I retten i dag ble også Anders Behring Breiviks telefonsamtaler avspilt. Cirka klokken 18.00 ringer han til politiet for første gang. Opptaket av samtalen ble spilt i retten.

- Jeg er på Utøya for øyeblikket og ønsker å overgi meg, sier han.

Likevel fortsatte 33-åringen drapsraidet.

Klokken 18.13 drepte Breivik 14 personer ved Pumpehuset. Klokken 18.24 ringer han politiet igjen.

- Jeg har fullført operasjonen min så jeg ønsker å overgi meg, sier han da.

Han ber operatøren ringe ham opp igjen, men i retten kom det frem at han brukte nødoppringning hvor nummeret ikke kommer opp til den som mottar samtalen.

Anders Behring Breivik ble først pågrepet mellom klokken 18.32 og 18.34.

 
 
 
 
 
 
På forsiden nå