- Jeg mistet alt 22. juli

Anders Behring Breivik mener han mistet både familie og venner 22. juli.

Saken oppdateres.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE


33.-åringen fortsatte sin forklaring i retten i dag. Han ble spurt om drapene på Utøya.

- Folk sier at de har mistet det kjæreste de har. Men jeg mistet hele familien min og alle vennene mine. Forskjellen er at jeg ofret det, mens de aldri fikk det valget. Jeg mistet alt, så jeg kan til en viss grad forstå hvordan de har det, sa Breivik.

Ti ble drept på Kjærlighetsstien

Rettspsykolog Pål Grøndahl har fulgt rettsaken fra dag én. Han sier Breiviks forsøk på å gjøre seg selv til et offer for 22. juli ved å vise til at også han har mistet sin familie og venner, viser egosentrismen som omgir tiltalte.

- Disse utsagene viser at det er kun et kjernepunkt i denne verden for han, og det er Anders Behring Breivik.

Under aktor Inger Bejer Enghs utspørring kom det frem at ti personer ble drept på Kjærlighetsstien, men gjerningsmannen selv husket lite av hendelsene.

- Husker du noe som helst om de ti personene?

- Jeg gjør ikke det, sier han.

Bejer Engh spurte tiltalte om massakren ved Pumpehuset på Utøya, der 14 personer ble drept.

I sin forklaring sa Breivik i dag at det var tilfeldig at han så et hode stikke opp fra bak Pumpehuset da han gikk forbi, og at han da tenkte at mange må ha gjemt seg der.

Lokket til seg ungdommer

- Da tror jeg at jeg startet med si «Har dere sett han? Vet dere hvor skuddene kom fra», forklarte Breivik om hvordan han forsøkte å lokke frem ungdommene fra gjemmestedet.

Rolig og uten tegn til følelser forklarte han videre at han sa til ungdommene at en båt i nærheten ville frakte dem i sikkerhet. Flere ungdommer skal ha virket lettet, mens resten virket skeptiske.

Da enkelte av ungdommene kom mot ham, drepte 33-åringen dem.

- Når du gikk derfra, hvordan så det ut der da, spurte aktor Inga Bejer Engh.

- Det var mange individer som lå sammen drept. Når jeg gikk derfra, måtte gå mellom individene. Da tenkte jeg at det var helt grusomt.

- Hvorfor var det grusomt, Breivik?

- Altså, å drepe et individ er det mest ekstreme et menneske kan gjøre. På mange måter strider det mot menneskelig natur. Jeg har aldri opplevd noe så grusomt. Og det var sikkert mer grusomt for de jeg jaktet på Utøya.

- At det var mer grusomt for de enn for deg?

- Ja, selvfølgelig. Men 22. juli-operasjonen var nødvendig, sa han i retten.

- Vil du vi skal ha sympati med deg, spurte aktor.

- Nei, det er til informasjon, sa Breivik.

«Han sparte meg»

I retten i dag forklarte Breivik også at sparte en liten gutt, som han i ettertid har fått vite var ti år gammel på øya.

- Jeg husker den lille gutten veldig godt, og jeg har jo i ettertid fått vite at han var 10 år gammel, men der og da trodde jeg ikke at det var noen menneske runder 16 år på øya, sa Breivik.

Han sa videre at han da tenkte at det var galt å drepe et barn, og at han hadde tenkte på hva en «så liten person gjør på en politisk indoktrineringsleir» som Utøya.

- Men når jeg skudde meg, ropte den gutten: «Han sparte meg. Han sparte meg»

- Hva tenkte du da, spurte aktor.

- Jeg husker ikke så godt, sa terrortiltalte.

Mediterer vekk frykt

Fredag i forrige uke stilte de sakkyndige Breivik spørsmål for første gang under rettssaken. Da sa 33-åringen at han har lært seg en form for meditasjon som gjør at han fjerner fryktfølelse. Breivik sa også at han fortsatt mediterer jevnlig i luftegården på Ila fengsel.

LES MER: Slik takler han frykten

 
 
På forsiden nå