Mandag 23. april

Mamma aksepterer ikke unnskyldningen

- Unnskyld Kai Hauge, sa Anders Behring Breivik i retten. - Det holder ikke, sier mamma Sølvi Hauge.

Saken oppdateres.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

«Det var en tilfeldig forbipasserende ved regjeringskvartalet, Kai Hauge. I tillegg er det andre som ble direkte skadet som ikke har noen tilknytning til partiene eller departementene. De er ikke definert som legitime mål», sa Anders Behring Breivik i retten mandag.

«Til alle disse, spesielt Kai Hauge, ønsker jeg å rette en stor unnskyldning og beklagelse for det som skjedde. Målet er ikke å ramme uskyldige sivile som disse var. Derfor ønsker jeg å rette den dypeste beklagelse til Kai Hauge og alle andre som ble skadet som ikke har noen tilknytning til partiene som støtter multikulturalisme eller departementene», fortsatte Behring Breivik.

- Det holder selvfølgelig ikke. Vi får aldri Kai tilbake. Det er ikke så enkelt at du kan myrde en person og så bare si «unnskyld» til de etterlatte, sier Sølvi Hauge til Aftenbladet.no.

Ville bare beklage til noen

Stavangermannen Kai Hauge (32) har studert i Oslo og bodd i hovedstanden siden 2002. Siden mars i fjor har han drevet restauranten «Blå Resept» i Kristian Augusts gate, og var i nærheten av Regjeringskvartalet for å gjøre noen innkjøp da bomben eksploderte.

Da Aftenbladet fortalte moren Sølvi og søsteren Barbro om Behring Breiviks beklagelse, begynte de å gråte.

- Har du noe tilsvarende unnskyldning til de øvrige pårørende, spurte aktor Svein Holden.

- Nei, det har jeg ikke, svarte Breivik.

Viser ikke følelser

33-åringen forklarte hvorfor han ikke ser det som nødvendig å unnskylde overfor andre pårørende og overlevende:

- I hvert fall 44 av de drepte hadde lederstillinger i AUF, sa Breivik om Utøya-drapene.

Han sa videre at han var klar over at det var representanter fra Norsk Folkehjelp til stede, men at han anså organisasjonen for å være en del av «asyllobbyen».

Breivik forklarer seg hele tiden rolig og uten tegn til å vise følelser.

Rettspsykolog Pål Grøndahl er usikker på hvordan man skal tolke Breiviks unnskyldning.

- Vi vet ikke om dette er et forsøk på å vise oss at han kan være empatisk, eller om dette er en form for faktaopplysning fra hans side om at disse personene falt utenfor hans målområde og at han oppriktig beklager at de ble rammet, sier Grøndahl til adressa.no.

Han har fulgt Breiviks forklaring i retten siden hovedforhandlingen startet i forrige uke

 
Breivik sa i retten tirsdag at han har funnet ut at flere drepte og skadde ved Regjeringskvartalet var tilfeldige forbipasserende. 

Breivik sa i retten tirsdag at han har funnet ut at flere drepte og skadde ved Regjeringskvartalet var tilfeldige forbipasserende. 

 
På forsiden nå