Psykiater: - Ikke lett å lure de sakkyndige

– I dag viser han til de grader at han driver et rent taktisk spill, sier rettspsykiater Michael Setsaas om den terrortiltalte.

Saken oppdateres.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

Den erfarne psykiateren mener Anders Behring Breivik fremstår som paranoid.

I retten tirsdag sa Breivik at han vil gjøre alt han kan for å unngå å komme «på galehus». 33-åringen bekreftet også at han er bevisst på at de fire sakkyndige vurderer han i retten.

– Hvor enkelt er det å lure de sakkyndige?

– Det er slettes ikke enkelt. Han vil ikke greie å lure dem. Det sitter fire sakkyndige der som kommer til å observere ham hver dag i ti uker, sier Michael Setsaas til adressa.no.

LES OGSÅ: - Hadde sporer på skoene og lykkemynt

- Han blir lett krenket

Den ene sakkyndig-rapporten konkluderer med at Breivik er utilregnelig, mens den siste legger til grunn at han er tilregnelig. Selv kjemper Breivik for å unngå stempel som en psykotisk drapsmann. I retten tirsdag hevdet han flere ganger at aktor tok ting ut av kontekst, og hevdet at han ble forsøkt latterliggjort.

– Jeg oppfatter igjen at det er hans betydelige krenkbarhet som kommer til uttrykk her. Han har lett for å bli krenket. Han oppfatter alt i verste mening. . Det er spesielt paranoide som har en slik svart-hvitt-tenkning. Han fremstår som en paranoid person, med en paranoisk grunnholdning, sier Setsaas.

Setsaas så selv Breivik forklare seg for Oslo tingrett onsdag i forrige uke, og har i dag fulgt saken via mediene.

– I dag viser han til de grader at han driver et rent taktisk spill, sier han.

– Kan man være psykotisk og taktisk samtidig?

– Det kan man, men det vil være et spørsmål om tid hvor lenge man vil greie det, sier Setsaas.

Han mener det er helt åpent om hvorvidt Breivik er tilregnelig eller ikke.

LES OGSÅ: Ba om unnskyldning - men bare til noen få

– Egosentrisk

Breivik har innrømmet terrorhandlingene 22. juli i fjor, da 77 personer ble drept. Han erkjenner derimot ikke straffskyld. I retten i dag sa han at også han mistet alt terrordagen i fjor, som familie og venner.

– Det forteller igjen om en uttalt projektiv holdning og egosentrisitet, han er selv i sentrum og tar eget «tap» svært tungt med totalt fravær av eget ansvar for den situasjonen han har brakt seg selv opp i, og empati for de utallige ofrene i saken. Igjen opplever jeg et klart holdepunkt for alvorlig psykisk lidelse i form av personlighetsforstyrrelse, sier Setsaas.

Også rettspsykolog Pål Grøndahl mener utsagnet viser at egosentrismen som omgir tiltalte.

– Disse utsagnene viser at det er kun et kjernepunkt i denne verden for han, og det er Anders Behring Breivik, sier Grøndahl.

LES OGSÅ: - Jeg mistet alt 22. juli

- Ingenting tyder på psykose

Psykologi-professor Siri Erika Gullestad ved Universitetet i Oslo har fulgt utspørringen av Breivik i tingrettssal 250 fra mandag morgen.

- Jeg synes han er veldig nærværende og er klar over den reelle situasjonen han befinner seg i. Det er tydelig at han er bevisst at de sakkyndige observerer ham, og han forsøker stadig å beskrive konteksten til aktoratets sitatet fra kompendiet, sier hun.

Hun mener at en person som er såpass opptatt av hvordan han fremstilles, ikke kan være gjennomgående psykotisk.

- Sitater fra kompendiet kan oppfattes bisart og merkelig, men så lenge han prøver å sette det i en kontekst er det ingenting som tyder på en psykose i den forstand som den første sakkyndigrapporten legger til grunn, sier Gullestad.

Norgeshistoriens største rettssak har satt søkelyset på det Gullestad beskriver som et utilstrekkelig system.

- Hans opptreden i retten er vanskelig å få til å gå opp med tanke på det utilregnelighetskriteriet vi har i Norge. I andre land opererer man med noen kriterier i tillegg til psykose for at man skal være utilregnelig. Blant annet må den tiltalte mangle evne til å forstå at han eller hun handlet rettsstridig, for å bli bedømt som strafferettslig utilregnelig. Men i Breiviks tilfelle forstår han det, sier psykologi-professoren.

 
 
På forsiden nå