- De første millisekundene jeg så Breivik i retten, så var det ikke noe monster, men en dypt, dypt ensom mann. Så kom han inn i show-modus, men i grunnen er han en ensom mann, sa professor i psykiatri, Ulrik Fredrik Malt, i retten i dag.

Han mener Anders Behring Breivik oppfyller kriteriene for både Aspergers syndrom og Gilles de la Tourette syndrom. Det forklarer flere av Breiviks særtrekk og atferd mener den erfarne psykiateren som til vanlig jobber som avdelingsoverlege ved Rikshospitalet i Oslo.

- Syndromene veves sammen med høyreekstrem ideologi og blir en dødelig gift, sa han og la til:

- Jeg forstår at han mener det er urettferdig. Dette er ikke noe han har valgt, men noe han er født med.

- Genetisk betinget

Hans vitneprov var ønsket av bistandsadvokatene og han hadde fått i oppdrag å forklare hvordan to sett med rettspsykiatere kunne komme til motsatt konklusjon.

- Nå kommer vi til det viktigste og smertefulle som må til for å forstå Breivik. Selv om han ønsker å fremstå som en som er 100 prosent rasjonell i et høyreorientert miljø og mener han redder vår kultur, så vil vi fra et psykiatrisk ståsted forstå ham som et menneske, sa Malt.

På det siste powerpoint-arket som Malt la frem i retten sto det: «Så sitter han i er rettssal 250, fortsatt i sitt eget fengsel og for resten av livet vil han nå også bli sittende i et ytre fengsel».

- Det som er det tragiske er at Breivik er en medborger, et menneske med tanker og føleleser med de begrensninger han har. Dette er genetisk betinget, gjentok han.

- Teoretisk forhold til empati

Han la frem flere argumenter for at Breivik trolig lider av Aspergers syndrom. Han sluttet på videregående skole, han er over gjennomsnittet opptatt av tall og har en overdreven interesse for et bestemt tema.

En person med asperger er ofte deprimerte og prøver også å skjule at de ikke kan de sosiale spillereglene.

- De merker at de har denne defekten, men prøver likevel å bli eksperter på det sosiale, men de har kun et teoretisk forhold til empati. Disse personene klarer heller ikke å etablere varige forhold, forklarte professoren.

Malt understreket at personer som er født med asperger eller tourette vanligvis klarer å fungere fint i samfunnet. Undersøkelser viser at det ikke er noen overbevisende kobling mellom personer med asperger og kriminelle handlinger.

- Åtte personer med aspergers i Sverige er dømt for drap i en femårsperiode, opplyste Malt.

- Ekstreme drapstanker

Asperger er noe som kan komme til uttrykk allerede når personene er tre-fire år gamle. De har et handikapp med tanke på å forstå mennesker, hevdet Malt.

- De vil trekke seg tilbake og isolere seg, være irritable, klage på maten, kan være negativ til utseendet sitt, og kan velge å ikke ha kontakt med venner, sa han.

Tourette kjennetegnes oftest av at pasientene er elskelige mennesker, men noen har ekstreme drapstanker.

- Noen få kan ha tanker om rituelle groteske mord, noe de selvsagt finner fortvilende, sa Malt.

20 prosent av de som har asperger har også tourette. Malt nevnte flere kjennetegn ved denne lidelsen, og nevnte blant annet av såkalte tics, ufrivillige, urytmiske muskelbevegelser. Noen velger å forsøke å skjule dette med smil på upassende tidspunkt.

- Jeg observerte Breivik i én time mandag 4. juni og jeg telte 30 tics i forbindelse med leppene. Det var også seks munnbevegelser og tre øyebevegelser som var påfallende, fortalte Malt.

- Gjentar det samme

Et annet fellestrekk er  hypografi, som betyr at man har et behov for å skrive enorme mengder med tekst. Breivik har hevdet at han skrev nærmere 4000 sider til kompendiet sitt.

- Personer med tourette gjentar ofte det samme om og om igjen, og da jeg leste brevet som Breivik hadde til pressen var det lite variasjon i teksten. Da han ringt og overga seg til politiet fra Utøya 22. juli så gjentok han de samme opplysningene, eksemplifiserte Malt.

Malt konkluderte til slutt med at det er plausibelt at det foreligger aspergers og tourette, og en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Noe også rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen har konkludert i sin rapport.

- Personer med en slik diagnose vil reagere mye sterkere på kritikk og vil bli lettere krenket. Da kan det fort oppstå misforståelser og paranoia, sa Malt.

Breivik: - Ikke akseptabelt

Dette kan igjen utløse et enormt raseri og dermed oppstår en slags «ulevelig urettferdighet», som igjen kan føre til en «apokalyptisk krig» fortalte Malt, og mente at det hadde skjedd i Breiviks tilfelle.

Terroristen trakk flere ganger på smilebåndet under vitnemålet til psykiatriprofessoren, spesielt da han ble konfrontert med de ulike kjennetegnene på syndromene. Men Breivik var ikke spesielt fornøyd da konklusjonen til Malt kom rett etter lunsjpausen.

- Det er latterlig at jeg ikke skal få kommentere dette som blir kringkastet. Det er krenkende og fornedrende, sa han, henvendt til dommer Wenche Arntzen. Hun forsøkte å stoppe ham, men han påpekte at det var uaksetabelt.

- Breivik, du vil få anledning til å kommentere, men rettens kjennelse om å ikke tillate kringkasting av tiltalte står ved lag, sa Arntzen, og ba NRK kutte sendingen.